Topnyheder

Miljøprofessor: Eva Kjer Hansens kritik undrer mig


Eva Kjer Hansens kritik af Forbrugerrådet Tænk Kemi undrer miljøprofessor Philippe Grandjean. Foto: Pixabay

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansens nylige kritik af Forbrugerrådet Tænk Kemi er besynderligt. Hun burde i stedet glæde sig over, at forbrugerrådet hjælper med at informere borgerne. Det mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean ifølge Altinget.dk.

I et svar til Folketinget sagde Eva Kjer Hansen for to uger siden, at Forbrugerrådet Tænk Kemi "forvirrer" og giver forbrugerne "unødig bekymring", når det med sin rød, gul, grøn ordning råder folk til at undgå produkter med visse miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

- Jeg mener ikke, at det er fornuftigt over for forbrugerne eller rimeligt over for virksomhederne, at Forbrugerrådet Tænk Kemi baserer deres forbrugerkommunikation på en ren farevurdering, lød det bl.a. fra ministeren.

En kritik, som Philippe Grandjean er uforstående over for.

- Jeg undrer mig over, hvorfor ministeren kritiserer Forbrugerrådets rådgivning. Hun burde være taknemmelig. Set fra min synsvinkel er Forbrugerrådets initiativ en gave til forbrugeren, som bedre kan træffe et oplyst og nødvendigt valg, siger professoren til Altinget.dk.

Det er ministerens problem

Han medgiver, at Tænks råd kan give forbrugerne unødige bekymringer, men at det efter hans mening ikke er Tænks skyld - det er ministerens og myndighedernes, fordi de tillader stofferne i vores produkter og miljø.

- Der er ingen tvivl om, at vi har problemer med en række stoffer, siger han.

Philippe Grandjean udgav sidste år bogen "Kemi på hjernen - går ud over enhver forstand", og i et interview med Jyllands-Posten i den forbindelse sagde han, at gravide og børn burde holde sig fra sprøjtede konventionelle fødevarer og udelukkende spise økologisk.

Årsagen er, at sprøjtegite og andre kemikalier ifølge forskningen har vist sig at skade hjernens udvikling i en sådan grad, at det kan måles på IQ'en. Også visse stoffer i vores forbrugsvarer som møbler, legetøj og elektronik kan være farlige.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE