Topnyheder

USA: Solenergi skabte job 12 gange hurtigere end resten af økonomien


Solenergi er i høj vækst i USA, viser en ny rapport. Foto: Pixabay

Der er et sandt boom i gang i den amerikanske solenergibranche, som nu beskæftiger godt 200.000 amerikanere. Ifølge en ny rapport fra NGO'en Solar Foundation er branchen vokset med 20 pct. fra 2014 til 2015, og jobskabelsen sidste år var næsten 12 job gange højere end i den amerikanske økonomi generelt. Det skriver mediet ThinkProgress.

- Vi ser solenergi i Arkansas, Virginia, Kentucky, over det hele. Faktisk har Arkansas netop opstartet sit første borger-solprojekt, siger Andrea Luecke, der er præsident og direktør for Solar Foundation, til ThinkProgress.

Borger-solprojekter går ud på, at borgerne kan købe andele i byens solpaneler og dermed opnå fordele på elregningen og skattefradrag. Samtidig slipper de for selv at installere solpanelerne på deres hustage.

50 pct. vedvarende energi i 2030

Rapporten fra Solar Foundation er den sjette af sin slags. Dataindsamlingen har taget tre måneder, og tal fra 19.000 virksomheder er blevet evalueret. Det viser bl.a., at solenergi er i høj vækst i Californien, der har fem gange så mange job i branchen som Massachusetts, som er landets næststørste inden for solenergi. De to stater står samlet for 50 pct. af beskæftigelsen i branchen.

Californien har desuden et mål om, at 50 pct. af statens energi skal komme fra vedvarende kilder i 2030.

Solenergi udgør blot ca. én pct. af landets samlede energiandel, og derfor overrasker det Andrea Luecke, at branchen er vokset så markant de seneste år. Man kan samtidig se, at den laveste vækst er sket i stater som Wyoming og Montana, der har et stort kulforbrug.

Væksten forventes desuden at fortsætte: Solenergiselskaberne forventer at vokse med knap 15 pct. i år og dermed nå op på ca. 240.000 ansatte. Solenergi er også blevet markant billigere: Siden 2010 er den gennemsnitlige installationspris faldet med 35 pct. for private og 67 pct. for installationer af større skala. En rapport sidste år viste også, at solpanelerne år for år blevet mere effektive i at omdanne solstrålerne til energi.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE