Topnyheder

Miljøforskere: Regeringen har fordrejet vores tal


Eva Kjer Hansen anklages for at have vildledt Folketinget med Landbrugspakkens miljøberegninger. Foto: Jens Astrup/flickr

Beregninger, der viser, at regeringens landbrugspakke skulle gavne miljøet, møder nu skarp kritik fra miljøforskere. De mener, at tallene er vildledende og får Landbrugspakken til at fremstå mere miljøvenlig, end den er. Det skriver politiko.dk.

Jørgen E. Olesen, professor og sektionsleder for Klima og Vand ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, står for en del af de data, som universitetet har leveret til Miljø- og Fødevareministeriet. Han siger, at landbrugspakken ikke gavner miljøet - det ser kun sådan ud, fordi den medtager effekter fra tidligere indsatser, som intet har med Landbrugspakken at gøre. Således medtager den miljøtiltag helt tilbage fra 2013 og 2014, selvom Landbrugspakken i sig selv er gældende for perioden 2016-2021.

- Når man beregner konsekvensen af en pakke for 2016-2021, vil det jo være naturligt at tage udgangspunkt i 2016 og sætte effekten til nul. Så vil regnskabet gå i minus de første år. Det, man har gjort, virker vildledende. Metoden forskønner det endelige resultat, siger Jørgen E. Olesen til politiko.dk.

Seniorforsker: Miljøeffekten pustes op

Også Brian H. Jacobsen, der er seniorforsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, og ligeledes har bidraget med data til ministeriet, er kritisk over for, at man har medtaget miljøtiltag, fra før pakken overhovedet blev formuleret.

- Det afspejler ikke den faktiske miljøbelastning. Den metode puster miljøeffekten op, siger han til politiko.dk.

Havbiolog og professor ved Aarhus Universitet Stiig Markager kalder metoden for "misinformation" og "kreativ bogføring". Også professor og ferskvandsbiolog Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet kalder regeringens regnskab for "misinformation".

Eva Kjer kaldes i samråd

En samlet opposition vil nu hasteindkalde miljø- og fødevareministeren i samråd tirsdag den 23/2 kl. 14.30, hvor hun skal forklare sig. Fødevareordfører fra støttepartiet De Konservative, Rasmus Jarlov, siger til politiko.dk, at han vil blive "tosset", hvis det viser sig, at ministeriet har fremlagt noget, der er vildledende.

Over for TV2 er han dog tilbageholdende med at drage nogen konklusioner:

- I sig selv er det måske lige frisk nok at sige, at pakken (landbrugspakken) gavner miljøet. Det er måske mere en vurdering end et spørgsmål om, at man har vildledt nogen, siger han.

Pakken blev ellers præsenteret af Eva Kjer Hansen som en gevinst for miljøet:

- Danmark har fået en Fødevare- og landbrugspakke, der lægger grunden til fornyet vækst i landbruget og giver et grønt plus til miljøet, sagde ministeren, da blå blok i december blev enig om pakkens indhold.

Tidligere på ugen optrådte professor Stiig Markager i Deadline på DR2 for at belyse, hvad der er sandt og falsk i den verserende debat om landbrugets miljøpåvirkning. Her slog han fast, at landbrugets kvælstof forurener naturen.

- Kvælstof er den afgørende fakta for havmiljøet. Det er uden for enhver tvivl. Og dansk landbrug har hovedansvaret for udledningen af kvælstoffet til vandmiljøet. Det er faktum, sagde Stiig Markager.

Landbrugsorganisationen Frie Bønder - Levende Land opfordrer nu direkte minister Eva Kjer Hansen til at gå af.

Afviser beskyldningerne

Ministeren nægter imidlertid at skulle have vildledt Folketinget.

- Fordi vi fremover indfører målrettet regulering af landbruget, vil landmændene igen kunne give planterne den næring, de har brug for - samtidig med, at vi i 2021 udleder 7.000 færre ton kvælstof til vandmiljøet end i dag. Det er helt afgørende for mig, at miljøregnskabet går i plus, og jeg har fuld tillid til, at mine embedsmænd har lavet et solidt stykke arbejde, skriver hun i et opslag på Facebook.

Hun tilføjer, at hendes embedsmænd allerede nu er i gang med at invitere diverse forskere ind i ministeriet, så de kan gennemgå tallene og metoderne for at se, hvordan man er nået frem til konklusionerne i Landbrugspakken.

Danmark er med over 60 pct. af arealet som landbrug verdens mest opdyrkede land. Samtidig er den danske natur en af de mest forurenede i EU, når det kommer til mængden af kvælstoffer, og den vilde natur er på tilbagetog sammenlignet med naturbeskyttelsen i de øvrige EU-lande.

Kvælstof er nødvendigt for planters vækst, men når de tilføres jorden i større mængder, end planterne kan optage, udvaskes en del af overskuddet til åer, søer og have eller siver ned i grundvandet. Det fører til algevækst, som nogle gange kan være giftig, men som også kan skabe iltmangel i vandet, hvilket slår fisk, bunddyr og planter ihjel.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek