Topnyheder

K om landbrugslobbyens magt: Der falder nogle brikker på plads


Konservatives Rasmus Jarlov forstår nu, hvorfor Venstre og LA har kæmpet så indædt for at afskaffe miljøbeskyttelsen i vandområdsplanerne. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Venstre og Liberal Alliance kæmpede angiveligt hårdt for at lempe på miljøreglerne, da Folketingets partier forhandlede om den nye landbrugspakke, som blandt giver landmændene ret til at gøde mere og avle endnu flere svin.

Det skriver Det Konservative Folkepartis fødevareordfører Rasmus Jarlov i et opslag på Facebook, hvori han også betegner Eva Kjer Hansen som "landbrugsminister".

Efter de seneste dages mediedækning af det tætte parløb mellem lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug og Venstre og Liberal Alliance forstår han nu, hvorfor de to partier kæmpede så indædt for at lempe på beskyttelsen af flere tusinde kilometer vandløb.

- Har lige set Deadline, hvor Liberal Alliances Mette Bock forsvarer landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug, som var det hendes eget barn. Hun vedstår, at Liberal Alliances landbrugspolitik flugter stort set 100 pct. med BL, som har hjulpet med at formulere den, og hvorfra vi ved, at der flyder støttemidler til LA, skriver Rasmus Jarlov.

- Tidligere på ugen er det også kommet frem, at BL har skrevet landbrugsminister Eva Kjer Hansens vandløbspolitik. Der begynder dermed at falde nogle brikker på plads for mig. For da jeg som konservativ landbrugsordfører før jul skulle forhandle en landbrugspakke på plads, var jeg forbløffet over den intensitet, hvormed V og LA kæmpede for at få lov at fjerne den miljøbeskyttelse, som ligger i de såkaldte vandområdeplaner, skriver han.

Regeringen og LA ville fjerne 6.000 kilometer vandløb fra vandplanerne på de i alt 19.000 kilometer, som i dag er med. Danmark har 23 statslige vandområdeplaner, der opstiller mål for, hvordan miljøtilstanden skal være i søer, vandløb, kystvande og grundvand.

En hård tone

Rasmus Jarlov vil ikke røbe, hvad der skete under forhandlingerne, men skriver, at de trak ud, fordi han nægtede at give sig på dette punkt. Han nævner også, at tonen undervejs var "usædvanligt hård".

- Under forløbet blev jeg flere gange selv kontaktet af landbrugsorganisationer, som på en eller anden måde vidste præcis, hvad der var sket i forhandlingslokalerne. (Jeg siger ikke, at dette kommer fra V og LA, men organisationerne er tæt på systemet).

Rasmus Jarlov slutter af med at skrive, at der intet er i vejen med at få synspunkter og input fra landbrugsorganisationer, og at han selv har holdt et møde med BL - men han mener, at organisationen har været alt for tæt på visse politikere.

- Det er alt, alt for meget og på grænsen til det demokratisk mistænkelige. Især når miljøorganisationerne ikke har samme adgang til de partier, som har flertallet og dermed bestemmer.

Har udformet LA's politik

Dyrenes Beskyttelse har også udtalt til Politiken, at mens Eva Kjer Hansen tilsyneladende jævnligt mødes med Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug, kan dyreværnsorganisationen knap nok komme i kontakt med hende.

Konservatives miljøordfører Mette Abildgaard har ligeledes kritiseret det tætte parløb mellem BL og Eva Kjer Hansen.

- Man skal altid gå i dialog med interesseorganisationer, de har mange gode input, men ligefrem at lade dem formulere ens politik ordret er bekymrende. Men det kommer ikke som nogen overraskelse for mig, at ministerens forhold til Bæredygtigt Landbrug er tættere end hendes forhold til de grønne organisationer, sagde hun til BT.

Ud over at Bæredygtigt Landbrug har et tæt samarbejde med Eva Kjer Hansen, har Jyllands-Posten tidligere dokumenteret, at organisationen har udformet Liberal Alliances landbrugspolitik.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk