Topnyheder

EU fastslår: Udbredt stof hæmmer evnen til at få børn


EU slår nu fast, at bisphenol A, som er et udbredt kemikalie i bl.a. fødevareemballage og legetøj, er skadeligt for mennesker, idet det nedsætter fertilitetsevnen.

Det har længe været mistænkt for at være hormonforstyrrende, og nu vil en komité med EU-medlemslandenes godkendelse sætte bisphenol A på listen over hormonforstyrrende stoffer. Der mangler bare den endelige godkendelse fra Europa-Parlamentet. Det meddeler European Environmental Bureau i en pressemeddelelse.

Beslutningen fører imidlertid ikke til et forbud i første omgang, men betyder, at indholdet af bisphenol A i en række varer skal sænkes. På længere sigt kan det ende med et totalt forbud.

Bisphenol A er nu så udbredt i vores hverdag, at et forskningsstudie fra 2014 konkluderede, at 90 pct. af alle amerikanere har bispenol A i kroppen, og i efteråret påviste DR risikoen for at indtage bisphenol A, efter at man har spist dåsemad.

Kemikaliet bruges som belægning i dåsemad for at forhindre, at maden optager smag fra aluminiumsdåsen, men det absorberes af maden, som jo efterfølgende ender i kroppen.

- Der er for mig ikke nogen tvivl om, at bisphenol A har skadelige virkninger, sagde professor Ulla Hass fra DTU Fødevareinstitut til DR.

Findes i kvitteringer

Bisphenol A kan også findes i kasseboner, cd'er, tog- og flybilletter, hygiejnebind, legetøj, tapet, computere, magasiner mm.

Forskningsstudier har også påvist, at bisphenol A øger risikoen for brystkræft, hjertesygdomme og diabetes, men EU's kategorisering gælder inden for fertilitetsproblemer.

Hos miljøorganisationen Det Økologiske Råd glæder man sig over EU's udmelding.

- Frankrig har taget konsekvensen og forbudt bisphenol A i alt mademballage. Danmark har et forbud mod stoffet i mademballage til små børn. Men børn får tidligt i deres liv samme mad som mor og far, og derfor er disse delvise forbud slet ikke nok, hvis vi virkelig vil beskytte de allermest sårbare mod hormonforstyrrelser. Alligevel har Danmark valgt ikke at følge Frankrigs initiativ. Det bør vi gøre nu, siger Lone Mikkelsen, som er kemikalieekspert og seniorrådgiver ved Det Økologiske Råd, i en pressemeddelelse.

Eva Kjer Hansen nægter at indføre krav

Miljøminister Eva Kjer Hansen afviste dog så sent som i efteråret, at hun vil gøre det lovpligtigt at mærke fødevarer, som indeholder bispenol A, da hun ikke mente, at det ville få nogen effekt.

I 2009 nægtede hun også som miljøminister at følge et flertal i Folketinget, der ønskede et forbud mod bispenol A i sutteflasker.

Det kom så vidt, at professor Niels Erik Skakkebæk fra Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion i et brev til det daværende Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri nærmest bønfaldt Eva Kjer Hansen om at indføre et forbud af hensyn til børns sikkerhed. I 2010 lykkedes det så at få et forbud indført i Danmark.

Det kan dog virke paradoksalt, at Eva Kjer Hansen modsætter sig oplysning om og forbud mod hormonforstyrrende stoffer, eftersom hun i efteråret med nyt undervisningsmateriale fra sit ministerium satte fokus på fertilitetsproblemer hos danskerne.

- I Danmark kommer 1 ud af 12 børn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og derfor vil vi gerne give de unge viden om, hvad der påvirker fertiliteten, sagde ministeren i den forbindelse.

Forsker: Gravide bør vaske hænder

Et fransk studie fra 2010 undersøgte, hvor meget bispenol A, huden optager, når man rører ved en kassebon, og forskerne konkluderede, at halvdelen af stoffet passerer direkte gennem huden og ind i kroppen.

Det fik forskeren bag studiet Daniel Zalko til at råde alle gravide, der har hørt ved kvitteringer - særligt ekspedienter - om helt at undgå at røre kvitteringerne eller som minimum vaske hænder efterfølgende, idet bisphenol A med sin hormonforstyrrende funktion kan påvirke udviklingen af fosteret og påføre det varige skader.

Året efter gik Miljøstyrelsen så ind i sagen og undersøgte, om det kan skade, at man rører ved kvitteringer og sutter, men her konkluderede man, at der ingen risiko var.

Koster EU milliarder

EU's organ for fødevaresikkerhed, Efsa, har også tidligere erklæret bisphenol A for sikkert.

Organets troværdighed hænger dog i laser, efter at det har frikendt glyphosat, der bl.a. findes i sprøjtegiften Roundup, for at være kræftfremkaldende. En konklusion, som skulle være baseret på en række studier finansieret af kemikalieindustrien.

Desuden er det kommet frem, at Efsa har konkluderet, at sukker ikke feder - også delvist på baggrund af studier betalt af sukkerindustrien.

Ifølge Det Økologiske Råd beregnede 18 internationale forskere sidste år, at hormonforstyrrende stoffer hvert år koster EU mindst 1.170 mia. kr., når der tages udgangspunkt i skadevirkninger på menneskers sundhed, frugtbarhed og intelligens.

FAKTA

Sådan undgår du bisphenol A

  • Nogle producenter mærker produkterne "Bisphenol A fri"/"BPA fri" eller lignende. Nogle plastprodukter er mærket i bunden med en genbrugstrekant. Hvis trekanten har tallet syv i midten, kan plasten indeholde bisphenol A.

  • Køb uemballerede, friske fødevarer eller produkter, der er emballeret på karton, plast eller glas.

  • Køb frosne fødevarer i stedet for dåsekonserves.

  • Undgå fødevareemballage i plast, som er lavet af polycarbonat. Bisphenol A kan frigives fra plasten, især når den opvarmes.

  • Kassér gamle, slidte eller revnede plastemballager.

  • Tilbered ikke fødevarer i dåsen.

  • Nogle kasseboner indeholder bisphenol A. Vask hænder, når du har håndteret kvitteringer.

  • Opbevar altid fødevarer i glas stående. Så kommer fødevaren ikke i kontakt med evt. bisphenol A i låget.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic