Topnyheder

Landmænd forurener vandet mere end store olie- og kemikalieselskaber


Mængden af gødning fra landbruget er nu så stor, at branchen er overrepræsenteret på en liste over de mest vandforurenende virksomheder i USA. Foto: Natural England/Peter Roworth/flickr

En af verdens største kødproducenter Tyson Foods, der bl.a. producerer kød til McDonald's, udleder mere gift i amerikanernes vand end verdens næststørste olieproducent Exxon og er således blandt de værste vandforurenere i USA.

Tyson Foods er dog langt fra den eneste synder fra landbruget, viser en ny rapport af miljøgruppen Environment America, som præsenterer rapporten under titlen "Amerikas næste store forurener: Landbrugsindustrien".

- Hvis man spurgte offentligheden, hvem der er de største forurenere, ville folk sige Exxon, Dow, Dupont (olieselskab og to kemikalievirksomheder), siger senioradvokat for Environment America John Rumpler til mediet ThinkProgress.

- Jeg tror, at når de fleste tager i supermarkedet for at købe kylling, tænker de ikke over, at Tyson - målt på volumen - langt overgår en række af disse velkendte forurenere, tilføjer John Rumpler.

Seks landbrugsselskaber på listen

Ved at inddrage data fra den amerikanske miljømyndighed EPA har Environment USA beregnet, hvor store mængder miljøbelastende stoffer flere store virksomheder har udledt i vandet i USA fra 2010 til 2014.

Her ligger Tyson Foods på en andenplads lige i hælene af stålproducenten AK Steel Holding Corp, og de to udleder markant mere end de øvrige forurenere på listen.

AK Steel Holding Corp. udledte 48.846 ton miljøbelastende stoffer i vandet, mens Tyson Foods nåede op på 47.386 ton. På tredjepladsen finder man det amerikanske forsvar, som "kun" nåede op på 28.729 ton. Exxon Mobil Corp. er at finde på 15. pladsen med 6.969 ton.

Tyson Foods er dog ikke den eneste landbrugsvirksomhed på top 15-listen; på fjerdepladsen ligger Cargill Inc., på ottendepladsen Perdue Farms Inc, på niendepladsen kartoffelproducenten McCain Foods USA Inc., på 11. pladsen ligger Pilgrims Pride Corp, og lige efter som nummer 12 er United Global Foods Us Holdings Inc.

Landbrugsindustrien er derfor markant overrepræsenteret på listen ved at have seks af de 15 mest forurenende selskaber. Energibranchen er "kun" repræsenteret af to selskaber - Exxon og Phillips 66 Co. - og det samme er kemikalieindustrien med DuPont og Basf Corp. samt byggeindustrien med AK Steel Holding Corp. og US Steel Corp.

Ifølge rapporten udgør nitrat en stor del af Tyson Foods' forurening, som bidrager til algevækst, iltsvind og dermed døde zoner. Det udgør også en sundhedsrisiko for mennesker, da nitrat i for høje mængder i drikkevandet kan svække blodets evne til at transportere ilt, hvilket farligt for folk med svækket immunforsvar og kan forårsage blå baby-syndrom, der er et resultat af manglende ilt til fosteret.

I øjeblikket arbejder man i byen Des Moines på at rense drikkevandet for nitrat, der stammer fra landbruget.

Rumpler: På tide at stille spørgsmål

Tyson Foods har i de senere år været genstand for flere sagsanlæg grundet forurening, og ifølge senioradvokat John Rumpler har selskabet siden 2001 betalt bøder og forlig for i alt godt 25 mio. dollars. I en af de nyeste sager blev Tyson Foods anklaget for ulovligt at have udledt spildevand i Missouri, hvilket slog op mod 100.000 fisk ihjel. Tyson Foods indgik efterfølgende et økonomisk forlig.

John Rumpler mener, at den nye analyse viser et stigende miljøproblem forbundet med de intensive landbrug.

- På et tidspunkt bliver vi nødt til at spørge os selv, om den mængde affald, som skabes af det industrielle fødevaresystem, er bæredygtigt, siger han.

En rapport fra 2010 af The National Association of Local Boards of Health vurderede, at kød- og mejeriproduktionen i USA producerer mellem 1,2-1,8 milliarder ton affald hvert eneste år. Og mens menneskeafføring ryger direkte til rensningsanlæg, er der ingen lignende regler for afføring fra dyrene, hvorved en del ender i naturen og drikkevandet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk