Topnyheder

Rapport: Turister betaler for mishandling af mindst en halv million dyr


Bag dyreshows med fx dresserede elefanter står en millionindustri præget af dyremishandling, viser en ny rapport. Foto: Adam/flickr

Rid på en elefant, svøm med en delfin og klap en bedøvet tiger. Turister verden over poster masser af penge i dyreturismen uden at tænke over konsekvenserne for dyrene.

En ny rapport - "Checking Out Cruelty" - fra Oxford Universitys Wildlife Conservation Research Unit og organisationen World Animal Protection (WAP) viser, at dyreturismen er blevet så omfattende, at mindst 550.000 vilde dyr lider i industrien.

- Tusindvis af mennesker besøger turistattraktioner med vilde dyr uden at vide, at dyrene lider bag facaden. Det er dyremishandling – og det kan også udgøre en reel fare for turisterne, hvilket vi oplevede i Thailand i denne uge, siger WAP's leder af forskning i vilde dyr, Neil D'Cruze, til WAPs hjemmeside, med henvisning til at en skotsk turist den 1. februar blev smidt af en elefant og trampet ihjel under en ridetur i Thailand.

Turister er glade for attraktionerne

I alt blev 188 attraktioner med dyr analyseret ud fra en række velfærdskriterier, fx om dyrene er fri for smerte, har tilstrækkeligt med mad og kan have en naturlig adfærd. Her fandt man, at tre ud af fire attraktioner er til skade for dyrenes velbefindende.

Resultaterne blev efterfølgende sammenholdt med WAPs egen research og efterforskning af attraktioner i Asien og Afrika, hvilket har ført til en top 10-liste over de værste typer af vildtlivsattraktioner (se nederst i artiklen).

De unaturlige forhold, som dyrene lever under, lader imidlertid ikke til at skræmme turisterne væk. I rapporten har man nemlig også gennemgået 51.308 anmeldelser på TripAdvisor for at se, hvad attraktionernes gæster mente om stederne, og ud fra det kan man konstatere, at 80 pct. af gæsterne var positive efter at have besøgt en dyreattraktion.

Sammenlagt besøges de 188 attraktioner årligt af ca. fire millioner gæster.

Det tyder dog på, at de høje besøgstal primært skyldes uvidenhed hos turisterne. Rapporten henviser nemlig til en meningsmåling fra 2014, der viste, at 93 pct. af turister, der har besøgt dyreattraktioner, gjorde det, fordi de efter eget udsagn elsker dyr eller ville have det sjovt. 83 pct. af de selvsamme adspurgte sagde, at de ville foretrække at se dyrene i den vilde natur, hvis de havde muligheden.

Taget fra moren og slået

Ofte bliver de vilde dyr taget som unger fra deres mødre og slået eller på anden vis mishandlet for at gøre dem så føjelige, at de vil udføre tricks eller posere med turisterne.

Eksempelvis bliver elefantunger taget fra deres mødre og holdt indespærret i små bure, hvor de bliver stukket med jernkroge - såkaldte "bullhooks" - eller slået med træbat, indtil de kun bevæger sig, når de bliver kommanderet til det.

Ifølge rapporten ses de værste forhold i bjørne-, elefant- og tigerparker. En enkelt skildpaddefarm nævnes også som en af de værste attraktioner med hensyn til manglende dyrevelfærd.

- Hvis du kan ride på det vilde dyr, kramme det eller får taget et billede sammen med det – så kan du være sikker på, at dyret bliver mishandlet, siger WAPs Neil D'Cruze, som opfordrer folk til at boykotte dyreturismen, da den udelukkende holdes i gang ved hjælp af turistindtægterne.

En industri i vækst

Ca. 110 millioner mennesker besøger hvert år attraktioner, hvor vilde dyr lider, og tallet er stigende. Det estimeres, at vildtlivsattraktioner udgør 20-40 pct. af den globale turisme.

Der er imidlertid også en smule lyspunkter i rapporten, der fandt, at 25 pct. af de undersøgte attraktioner med i alt 13.000 vilde dyr har en gavnlig effekt på dyrevelfærden eller bevarelsen af dyrearter. Her er primært tale om naturreservater for dyr, som er blevet befriet fra horrible forhold. Ingen af de gavnlige dyreattraktioner har dyreshows eller lader turisterne røre dyrene.

De 10 værste eksempler på dyreturisme:

  1. Elefantridning

  2. Tiger-selfies

  3. Gåture med løver

  4. Bjørneparker

  5. Havskildpaddefarmen på Cayman Islands

  6. Delfinoptrædener

  7. Dansende aber

  8. Kaffeplantager med palmerullere (dem, der er kendt for at spise kaffebønner, som bagefter opsamles fra deres afføring og brygges til kaffe)

  9. Gadeoptrædener med slanger

  10. Krokodillefarme

Kilde: Rapporten "Checking Out Cruelty"

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk