Topnyheder

Danske butikker sælger sprøjtegifte ulovligt på nettet


Flere butikker har brudt reglerne for salget af sprøjtegifte til private. Foto: Mike Mozart/flickr

Flere byggemarkeder sælger koncentreret sprøjtegift via deres netbutikker, hvilket har været ulovligt siden efteråret. Det viser en undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening, som har undersøgt salget i flere byggemarkeder og planteskoler.

I efteråret blev det forbudt for butikker at sælge koncentrerede sprøjtegifte såsom Roundup til private uden rådgivning - ifølge de nye regler "må midlerne ikke kunne tilgås ved selvbetjening, men skal kun kunne købes af private brugere efter kontakt med en medarbejder hos forhandler/virksomheden".

Dermed bryder adskillige butikker reglerne, når produkterne sælges på nettet uden den lovpligtige rådgivning. Det drejer sig om Bauhaus, Fog, Harald Nyborg, Jem & Fix, Plantorama og Silvan, der alle på undersøgelsestidspunktet solgte midler ulovligt. Hvorvidt de har ændret praksis efterfølgende, er der ikke taget højde for.

- Der er tale om kræftfremkaldende midler, som kan have en stor skadelig virkning på både mennesker og natur og drikkevand, og derfor så vi helst et fuldstændigt forbud, som man har valgt i flere andre lande, siger miljøpolitisk medarbejder i DN Bente Villumsen.

DN har kontaktet Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vedrørende sagen, og Miljøstyrelsen har tilkendegivet, at man vil følge op på den.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE