Topnyheder

Nordpolen ramt af vild temperaturstigning


Nordpolen blev i sidste uge ramt af en markant temperaturstigning. OBS: Billedet er ikke taget ifm. den aktuelle nyhed. Foto: Pixabay

Der skulle være bidende frost på denne tid af året ved Nordpolen, men i stedet har en ekstrem temperaturstigning fået dele af området op omkring smeltepunktet.

Således blev der onsdag i sidste uge i visse egne af Nordpolen målt temperaturer omkring nul grader celsius, hvilket er ca. 11 grader højere end gennemsnittet for denne tid af året. En vejrmåler registrerede en temperatur over frysepunktet; 0,7 grader celsius.

Det skriver flere amerikanske medier.

Dele af Nordpolen var derfor lige så lunt, som det er om sommeren, og området var faktisk varmere end flere steder i det centrale USA samme dag.

Ifølge meteorologer ved the National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) i USA skyldes det varme vejr primært to faktorer; cykloner over Atlanterhavet nær Island, skubber varm luft fra syd henover Nordpolen, også hjulpet på vej af et stormvejr nord for Grønland.

Plusgraderne på 0,7 varede dog ikke mere end et par timer, før de igen faldt til under frysepunktet, men det usædvanligt lune vejr lige under frysepunktet varede ved i flere timer.

Flere ekstreme vejrfænomener

Ifølge James Overland, der er klimaforsker ved Noaa, er de førnævnte storme normale for årstiden, men temperaturudsvinget er mere usædvanligt - det forekommer omtrent én gang hvert femte år. Han vil dog ikke specifikt pege på, at klimaforandringerne eller det igangværende vejrfænomen El Niño bærer skylden for de høje temperaturmålinger, men medgiver at klimaet viser tegn på ændringer.

- "Der er en tendens til, at vi ser flere ekstreme fænomener i Arktis. Sidste år ramte Arktis sin højeste temperatur nogensinde. Der er så mange tilfældigheder i vejret, at man aldrig bare kan sige, at én hændelse forårsager en anden. Men det faktum, at vi ser flere ekstreme vejrfænomener er en længerevarende forandring," siger James Overland til Fox News.

Han tilføjer, at selv disse små varmeperioder som den i sidste uge har en negativ, smeltende virkning på isen i området.

Forskere ved Noaa meddelte i sidste måned, at isen ved Arktis i november var 8,3 pct. mindre end sit gennemsnitlige omfang i perioden 1981-2010.

Da der ikke er permanente målestationer i Arktis, benytter forskerne sig af satellitmålinger og de nordligst placerede målestationer til at udregne, hvad temperaturerne er de steder, hvor man ikke har placeret målestationer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE