Topnyheder

Menneskets udryddelse af dyr forværrer klimaforandringerne


Hvirveldyr som dværgsilkeaben er med til at sikre udbredelsen af store træer, som absorberer CO2. Foto: MissTessmacher/flickr

Den masseudryddelse, der lige nu sker af flere dyr, og dermed også destruktionen af økosystemer er med til at forværre klimaforandringerne mærkbart.

Hvirveldyr er nemlig direkte ansvarlige for, at nye, frodige skovområder kan vokse, hvilket er særdeles vigtigt, idet træerne absorberer og omdanner drivhusgassen CO2 til ilt, samtidig med at trærødderne og jordbunden også lagrer CO2 og dermed fjerner det fra atmosfæren.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie fra en gruppe forskere på Sao Paulo State University i Brasilien. Det skriver climatecentral.org.

​Hvirveldyrenes spredning af træfrø kan sammenlignes med biernes spredning af pollen. Et dyr kan eksempelvis sprede frøet fra et træ ved at spise dets frugter og efterfølgende sprede sin gødning. Det kan også ske ved, at frugten fra træet sætter sig i dyrets pels.

Men da jagt og krybskytteri truer 19 pct. af alle tropiske skoves hvirveldyr, vil nedgangen i hvirveldyrenes bestande betyde, at der bliver spredt færre af den type frø, som kan vokse sig til store træer.

- "Resultatet bliver, at man får en ny type skov, der domineres af mindre træer med tyndere stammer, som kan absorbere mindre CO2," siger studiets ledende forsker, Carolina Bello.

Grafik: Sao Paulo State University

Eksempelvis står Amazonregnskoven, den brasilianske atlantiske skov og regnskoven i Afrika for at absorbere ca. 25 pct. af verdens CO2, og det tal vil falde, i takt med at skovene og selve trætyperne bliver mindre.

Ifølge en af studiets medforfattere - Mauro Galetti - kan konsekvenserne af udviklingen være, at en skovs evne til at absorbere samt lagre CO2 falder med op mod 20 pct.

Studiets konklusioner er i overensstemmelse med lignende forskning inden for hvireldyrs spredning af frø. Det nye ved dette studie er dog, at det har undersøgt, hvilken betydning det kan få for skovenes evne til at opsuge CO2.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE