Topnyheder

Miljøministeren langer ud efter forbrugerrådets kemiadvarsel


Eva Kjer Hansen kritiserer Forbrugerrådet Tænk Kemis advarselsordning, som ifølge hende skræmmer forbrugerne. Foto: Henrik Bjerregrav/flickr

Forbrugerrådet Tænk Kemi skræmmer forbrugerne, når det advarer mod skadelige stoffer i produkter såsom hårvoks og hudpleje. Det mener miljøminister Eva Kjer Hansen ifølge Altinget.dk.

- Produkter kan imidlertid godt indeholde problematiske kemikalier uden at være et problem for vores sundhed eller for miljøet, f. eks. fordi det er i produktet i meget små mængder eller er indkapslet, så det ikke udgør nogen risiko, siger Eva Kjer Hansen i et svar i Folketinget til Dansk Folkepartis Pia Adelsteen - uden dog at tage hensyn til den potentielle cocktaileffekt, der potentielt kan forekomme ved at bruge flere af kemikaliterne samtidig eller løbende.

Eva Kjer: Oplysning kan føre til forvirring

Forbrugerrådet Tænk Kemi, der blev nedsat af SR-regeringen i 2014 som en del af Forbrugerrådet Tænk, har indført en rød, gul, grøn ordning, der angiver hvilke skadelige stoffer et produkt kan indholde. Produkter i den røde skala frarådes, dem i den gule indeholder enkelte problematiske stoffer, mens de grønne er i orden.

- Jeg mener ikke, at det er fornuftigt over for forbrugerne eller rimeligt over for virksomhederne, at Forbrugerrådet Tænk Kemi baserer deres forbrugerkommunikation på en ren farevurdering. Det er således min vurdering, at den anvendte ’stop-lys’-farvesymbolik, f.eks. i forbindelse med de gennemførte deklarationstests, kan føre til forvirring og unødig bekymring hos forbrugerne, siger Eva Kjer Hansen og peger på, at Tænk Kemi skal gøre det mere tydeligt, at de problematiske stoffer er lovlige.

- Både af hensyn til forbrugerne og til virksomhederne, tilføjer hun.

Tænk: Det er reglerne, der er for slappe

Tænk Kemi afviser blankt kritikken.

- Vi skræmmer ikke forbrugerne. Vi oplyser dem og giver dem en mulighed for at tage et valg. Vi anviser altid alternativer, siger projektchef Claus Jørgensen til Altinget.dk.

Han kritiserer til gengæld myndighederne for ikke at beskytte forbrugerne godt nok med de nuværende regler.

- Vi har nogle stoffer, som i dyreforsøg giver uhensigtsmæssige effekter. Og vi ser også effekter på mennesker, siger han.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE