Topnyheder

Organisation råber op: Malis ørkenelefant er uddød om tre år


Malis sjældne ørkenelefant er tæt på at blive udryddet. Foto: I Love Trees/flickr

Den ekstremt sjældne ørkenelefant er på randen til at uddø i Mali på grund af omfattende krybskytteri. Blot to bestande af ørkenelefanten resterer i verden - heraf den ene i Mali - men fortsætter udviklingen som nu, er den malisiske bestand udryddet i 2019.

Sådan lyder advarslen fra organsationen Mali Elephant Project fra Wild Foundation ifølge nyhedsbureauet Reuters.

16 ørkenelefanter er blevet dræbt i løbet af januar, mens der sidste år blev dræbt mellem 80 og 90.

- Vi har 50 betjente, der står og venter på at blive udsendt, men de holdes tilbage, mens de venter på myndighedernes tilladelse og uddelingen af våben. Mali står og venter på sidelinjen, mens elefanterne bliver slagtet. Hvis udviklingen fortsætter, er de alle uddøde om tre år, siger Susan Canney, chef for Mali Elephant Project, til Reuters.

Politisk uro

Regeringen har ikke svaret på kritikken, men ifølge Reuters er der blevet udsendt militærfolk i Gourma-regionen for at øge overvågningen.

Krybskytteriet har gennem længere tid kunnet foregå nogenlunde uhindret, fordi der er politisk uro i landet, og bander har dræbt elefanterne for at tjene penge på salget af elfenben - også parkbetjente er blevet dræbt.

Elefanterne i Mali, der betegnes som Gourma-elefanter, er en særlig type elefanter, der har tilpasset sig ørkenlignende omgivelser, hvor temperaturen nemt kan overstige 50 celsius, mens vandmængden er mere sparsom.

Forskere har fundet ud af, at Gourma-elefanterne rejser mere end nogen andre elefanter i deres søgen på føde. Der er kun to bestande tilbage af de særlige ørkenelefanter; den anden findes i Namibia.

Malis bestand blev for et år siden vurderet til at være på ca. 300 individer.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE