Topnyheder

Rytter skaber debat: Spiste sin egen hest


En rytter måtte aflive sin hest og har efterfølgende spist den. Det har skabt debat. Modelfoto: Pixabay

Den 24-årige amatørrytter Helena Ståhl har gjort noget, som de fleste gør: Hun har spist kød. Alligevel har det vist sig at være en kontroversiel handling, der har nået medier rundt om i verden.

Årsagen er, at det kød, hun har spist, kom fra hendes egen hest. Sagen omtales af flere medier, heriblandt Thelocal.se, mens beslutningen også uddybes på Helena Ståhls egen Facebook-profil.

Helena Ståhls hest Iffy Mant blev nemlig alvorligt skadet - i en sådan grad at dyrlægen anbefalede hende at få aflivet hesten. Det tog hende seks måneder, fra diagnosen blev stillet, til hun kunne træffe det svære valg. Men kødet skulle ikke gå til spilde, mente hun.

- "For mit vedkommende var der ingen alternativer, for jeg mener, at kødindustrien bevæger sig i den forkerte retning, og at spise et dyr, som har haft et godt liv, føltes rigtigt for mig. Jeg sagde til min mor, at hvis jeg ikke kunne spise kød fra et dyr, som har haft et godt liv, vil jeg aldrig spise kød igen," siger hun til Thelocal.se.

Nået medier i USA og Australien

Til Expressen har hun udtalt, at hun ikke vil begrave over 150 kg kød for så at købe noget andet kød i supermarkedet.

Hendes beslutning er siden blevet noget af en debathistorie, ikke blot i Sverige, men også andre lande: Medier i Danmark, USA, Australien og Tyskland har omtalt sagen, som har affødt både positive og negative reaktioner fra folk.

- "Ulækkert," skriver Sujeet Bhagwat i en kommentar på Thelocal.se's Facebook-side.

- "Dumme pige," skriver Barba Rat.

- "Der er noget helt galt med denne piges tankegang. Hun burde have pensioneret hesten, så den kunne gå på en græseng, i stedet for at servere den som aftensmad," skriver Karen Warner.

En anden bruger - Ingrid Morbid - fremhæver i stedet dobbeltmoralen i folks kritik og skriver, at så snart folk bliver knyttet til et dyr, vil de ikke spise dem - de vil hellere lade andre om at avle og slagte dyrene for derefter at sælge dem i folieindpakninger i supermarkedet.

- "Hvis du ikke kan håndtere det, eller at den pige har spist sin hest, burde du som minimum være vegetar og tale for beskyttelse af alle dyr," tilføjer Ingrid Morbid.

"Hvor ækelt"

Også på Expressens Facebook-side er historien blevet debatteret og har affødt knap 700 kommentarer. De fleste er positive, men der er også negative at finde:

- "Føj, hvor ækelt. Respektér dit dyr og lad det hvile i fred - HELT. Vil du gerne selv spises...? spørger Angelina Amertun.

- "For mig lyder det HELT horribelt. Som at spise et familiemedlem," skriver Carina

Cederholm.

Mange roser dog også Helena Ståhls beslutning.

- "Intet forkert i det. Alt andet er dobbeltmoral. Medmindre man er vegetar eller veganer," skriver Madeleine Nilsson-sammens.

- "Jeg mener, at det er en rigtig god beslutning. Det er bedre at anvende kød fra et lykkeligt dyr end at bidrage til masseslagtningen af dyr, som man ikke ved hvordan har haft det," skriver Jeanette Hansen Widén, som tilføjer, at det er dobbeltmoralsk at brokke sig over Henela Ståhls beslutning, hvis man selv spiser kød.

Selv forstår Helena Ståhl ikke den negative respons:

- "At spise kød fra et dyr, der måske aldrig har set sollyset, finder ingen underligt. Men at spise et dyr, som du selv har passet på, er pludselig det underligste, folk nogensinde har hørt. Det finder jeg skræmmende," siger hun til Thelocal.se og tilføjer:

- "Det handler ikke om, hvad vi gør med dyrene, når de er døde, men hvad vi gør ved dem, når de lever."

Man må gerne spise hestekød, bare den bliver aflivet med en boltpistol og ikke har medicin i blodet. Hvis hun havde fået den aflivet med en sprøjte, måtte hun ikke spise den.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk