Topnyheder

DMI ændrer procedure, fordi klimaet har ændret sig så markant


Klimaet har ændret sig så markant de seneste årtier, at man nu vælger en ny tidsperiode, når man skal sammenligne med, hvad der er "normalt". Foto: Pixabay

Den globale opvarmning har ændret klimaet så markant, at DMI fremover vil tage udgangspunkt i en ny tidsperiode, når nutidens vejr skal sammenlignes med, hvad der betegnes som normalt.

1961-1990 har hidtil været anvendt som "den internationale nulperiode" - altså hvad der betegnes som normalt vejr, og det kan for eksempel bruges som sammenligningsgrundlaget i en graf.

- Hvis en måned f.eks. har en højere temperatur end gennemsnittet for de 30 måneder af samme slags i perioden 1961-1990, så er måneden 'varmere end normalt', forklarer DMI på sin hjemmeside.

FN anbefaler nyt nulpunkt

Temperaturen er imidlertid steget så meget siden dengang, at perioden ikke længere udgør et brugbart sammenligningsgrundlag. Perioden er ganske enkelt blevet unormal set i lyset af det nuværende klima.

Af samme grund har FN's meteorologorganisation WMO anbefalet, at man fremover sammenligner vejret med perioden 1981-2010, og den anbefaling følger DMI nu.

- Gennemsnittet 1961-1990 er simpelthen ikke længere repræsentativt for det globale klima, siger klimaforsker Martin Stendel til DMI's hjemmeside.

- Det understreges af, at vi nu har haft 372 måneder eller 31 år i træk, som er varmere end deres gennemsnit i perioden 1961-1990, påpeger han.

Det nye udgangspunkt betyder dog ikke, at man ændrer på noget, når man skal måle den globale opvarmnings temperaturstigning. Her sammenligner man stadig som regel med, hvad gennemsnitstemperaturen var omkring den industrielle revolution i 1800-tallet, og hvor meget den er steget siden da.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE