Topnyheder

Danske forhandlere sælger ulovlige sprøjtegifte


Knap halvdelen af en række kontrollerede forhandlere og importører af sprøjtegifte og gifte mod mus og rotter bryder reglerne for opbevaring og salg. Det viser en kontrol af Miljøstyrelsen, der har undersøgt 88 forhandlere og importører. Virksomhederne inkluderer byggemarkeder, planteskoler, havecentre og grovvareforhandlere, der sælger til både private og erhvervslivet.

Af de 88 kontrollerede steder brød 42 reglerne for opbevaring og salg af midlerne. Der blev bl.a. fundet sprøjtegifte på hylderne, som ikke længere er godkendt, og andre steder solgte sprøjtemidler, som de slet ikke havde tilladelse til at sælge.

- Det er ikke i orden, at forhandlere og importører opbevarer og videresælger ulovlige midler, og derfor bliver alvorlige overtrædelser nu meldt til politiet. I 2016 styrker Miljøstyrelsen kontrollen for at håndhæve reglerne for korrekt opbevaring og salg af bekæmpelsesmidler. Det skal sikre, at det bliver opdaget, hvis der sker overtrædelser, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Tre virksomheder er nu meldt til politiet, og Miljøstyrelsen har sendt 41 indskærpelser og udstedt 13 påbud om at stoppe salget af ulovlige sprøjtemidler og bekæmpelsesmidler.

Virksomhederne kan altid tjekke på Miljøstyrelsens hjemmeside, om et middel er godkendt.

En undersøgelse af NaturErhvervsstyrelsen i 2014 viste, at hver sjette kontrollerede landmand fik enten en indskærpelse eller blev politianmeldt for at opbevare eller anvende ulovlige sprøjtegifte. Der er over 24.000 landmænd og gartnere i Danmark.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE