Topnyheder

Californien sagsøges for at ville kategorisere Roundup som kræftfremkaldende


Californien vil have Roundup på en liste over kræftfremkaldende stoffer - det har ført til et sagsanlæg fra producenten. Foto: Mike Mozart/flickr

Den globale producent af sprøjtegifte Monsanto protesterer over planerne om, at dets populære sprøjtegift Roundup ryger på en liste over muligt kræftfremkaldende kemikalier.

Derfor har Monsanto valgt at lægge sag an mod Californiens miljø- og sundhedsmyndighed The Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA) samt dets fungerende direktør Lauren Zeise, da det er denne myndighed, der har ansvaret for listen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge loven i Californien skal der være en liste over kræftfremkaldende kemikalier for at oplyse borgerne om risiciene forbundet med brugen af disse kemikalier. Det er denne liste, som OEHHA vil føje Roundup til, efter at verdenssundhedsorganisationen WHO sidste år konkluderede, at glyfosat - et aktivt middel i Roundup - kan være kræftfremkaldende for mennesker.

Monsanto afviser risikoen

Monsanto mener imidlertid ikke, at produktet er farligt og henviser bl.a. til et studie fra 2007 af OEHHA selv. Ifølge Monsantos vicepræsident, Phil Miller, er WHO's konklusionen også modstridende med andre studier.

Ifølge søgsmålet mener Monsanto ikke, at WHO's klassificering bør gælde i USA, da der er tale om et "udenlandsk" og "udemokratisk" organ. Monsanto har også tidligere afvist WHO's klassificering af glyfosat som kræftfremkaldende.

Ender Roundup med at komme på listen over kræftfremkaldende kemikalier, skal der fremover være en tydelig advarsel på dunkene.

OEHHA har ikke kommenteret på sagen, da man endnu ikke har læst søgsmålet.

Studier har vist kræftrisiko og hormonforstyrrelser

Roundup har i flere år været omdiskuteret og anklaget for at give sygdomme og skade miljøet. I USA er over 700 retssager mod Monsanto og lignende kemiproducenter ved at blive forberedt - folkene bag søgsmålene, heriblandt tidl. ansatte i landbruget, hævder bl.a., at ukrudtsmidlet Roundup har givet dem kræft.

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderede i en rapport i foråret 2015, at glyfosat muligvis er kræftfremkaldende for mennesker. I juli understregede professor og medforfatter til WHO's rapport om glyfosat Christopher Portier, at "glyfosat helt sikkert påvirker kroppens celler" - hvilket kan foråsage kræft.

- Jeg er slet ikke i tvivl, tilføjede han.

Et indisk studie fra sidste år viste desuden, at Roundup - altså den færdige blanding og ikke kun stoffet glyfosat - var hormonforstyrrende på rotter. Forskene bag studiet spekulerede i, at den pågældende hormonforstyrrelse kan være en årsag til binyrebarksvigt hos mennesker - en sygdom der påvirker binyrerne og bl.a. fører til kronisk træthed, muskelsvækkelse og vægttab - i værste tilfælde er den dødelig.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE