Topnyheder

Bekymret DiCaprio laver klimadokumentar: Vi graver vores egen grav


Leonardo DiCaprio er ved at indspille en dokumentarfilm, der skal vise konsekvenserne ved klimaforandringerne. Foto: Day Donaldson/flickr

Menneskeheden er ved at smadre miljøet og klimaet, mener skuespilleren Leonardo DiCaprio, som nu er ved at indspille en dokumentarfilm om klimaforandringerne.

I forbindelse med promoveringen af sin nye Golden Globe-vindende film 'The Revenant' har han til flere medier fortalt om, hvor dybt berørt han er menneskets destruktive adfærd på Jorden.

- "Der går ikke et par timer dagligt, hvor jeg ikke tænker på det. Det store spørgsmål er, om det hele er for sent?" siger han til Rolling Stone, som også skriver, at Leonardo DiCaprio havde foreslået 'Are we fucked?' som dokumentarfilmens titel, men at hans medproducer Fisher Stevens mente, at det var for pessimistisk.

Bekymringen for miljøet og klimaet er ikke noget nyt for ham - det har optaget ham stort set hele hans liv. Hans yndlingsmaleri, der hang over hans seng, da han var barn, var Boschs berømte maleri 'Garden og Earthly Delights', der viser tre historier.

- "Man ser, at Adam og Eva får Paradiset. Så ser man overbefolkning og overflod i midten (af det tredelte maleri), og den sidste del viser bare en nedbrændt undergang," fortæller Leonardo DiCaprio.

Ville være marinebiolog

Til mediet Parade forklarer, at han, siden han var barn, har været stærkt optaget af dyr, som blev udryddet af mennesket. Derfor var han også i tvivl, om han ville være skuespiller eller marinebiolog.

- "Da jeg fik succes som skuespiller, tænkte jeg: 'måske kan jeg så tale om sagen med den samme lidenskab'. Man indser, hvor heldige vi er, og hvor destruktive vi har været, og hvor ligeglade vi er med naturen," siger han.

- "Her er vi så, i dette urolige himmelske øjeblik på planeten Jorden og se så på, hvordan vi behandler dette utopia og vores medskabninger, som vi lever side om side med. Det er deprimerende."

Hans kommende dokumentarfilm er blevet indspillet i flere dele af verden for at vise de omfattende konsekvenser, som menneskets adfærd har rundt om på planeten.

- "Jeg er lige kommet hjem fra Kina og Indien. Det var en øjenåbner. Vi er helt sikkert ved at grave vores egen miljømæssige grav."

DiCaprio: Vi gennemgår en udryddelsesperiode

Selvom The Revenant foregår i 1823 og omhandler den virkelige person Hugh Glass, ser Leonardo DiCaprio en kobling mellem filmens historie og nutidens miljø- og klimaproblemer, fordi handlingen i filmen tager udgangspunkt i menneskets jagt på dyr for profit.

- "Historisk set ser vi altid tilbage på kulturer, som har været selvdestruktive, og taler om, hvor uvidende de har behandlet naturen, og vi dømmer dem. Men sandheden er, at det, vi gør mod naturen nu, er tusind gange værre, end hvad nogen nogensinde har gjort før. Vi er bogstaveligt talt ved at gennemgå en udryddelsesperiode lige nu. Vi ændrer vores klima til det uoprettelige, og klimaforandringer varer titusinder, hvis ikke millioner, af år. Vi lader ikke til at have lært fortidens lektie."

Han mener, at menneskets evige jagt på material rigdom er "sjælløs", og at grådighed og rigdom er roden til verdens problemer. Han anerkender dog, at han selv er rig, men at han af samme årsag forsøger at give så meget som muligt tilbage.

Han har således stiftet sin egen fond - Leonardo DiCaprio Foundation - som donerer penge til projekter, der værner om dyr, miljøet og klimaet. Sidste år uddelte fonden 15 mio. dollars til organisationer som Amazon Watch, Save the Elephants, Tree People, Verdensnaturfonden (WWF), International Fund for Animal Welfare (IFAW) og Virunga Fund.

Kritik af politikerne

For få uger siden talte han om de samme problemer i et interview med Wired. Her langede han ud efter politikerne, som efter hans mening har gjort forsvindende lidt for at løse problemet med klimaforandringerne.

- "Vi har set en så enorm mangel på lederskab, og vi har alt for længe tilladt, at disse trillion-dollar-industrier kunne manipulere videnskabelige argumenter," sagde han.

- "Og hey, alle elsker penge - jeg elsker penge. Vi lever i USA. Det er et kapitalistisk land. Men i sidste ende har vi via kapitalisme låst os selv fast i en afhængighed af olie, og den er utrolig svær at lave om på," sagde han og afviste, at teknologien egenhændigt kan redde os: Vi er nødt til at skære i vores udledning af fossile brændstoffer, mener han.

Leonardo DiCaprio blev i 2014 udnævnt som FN's fredsambassadør for klimaet, og under klimaforhandlingerne i Paris i december holdt han en tale ved Hotel de Ville, hvor flere ledende lokalpolitikere var til stede.

- "Vores fremtid vil være rigere og mere retfærdig, når vi har frigjort os fra de fossile brændstoffer. Men for at nå dertil bliver vi nødt til at handle. Vi må én gang for alle give slip på de ineffektive teknologier fra et andet århundrede og den forretningsmodel, som de har skabt," sagde han bl.a. i sin tale.

Sidste år indgik han en aftale med streamingtjeneste Netflix om at producere en serie af dokumentarer med fokus på bevaring af dyrearter samt miljø- og klimabeskyttelse.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk