Topnyheder

Kemigigant roser rapport, der viser, at sprøjtegift dræber bier


Kemigiganten Bayer roser nu en ny rapport, der viser, at en af dens insektgifte kan være skadelig for bier. Foto: Pixabay

En ny rapport, der viser, at en populær insektgift kan være dræbende for bier, får nu uventet opbakning fra Bayer, der producerer giften. Bayer anerkender nemlig rapportens konklusion, at insektgiften imidacloprid kan være farlig for bier ved doser på minimum 25 parts per billion. Det skriver The Guardian.

Da rapporten udkom i sidste uge var Bayer ellers kritisk og mente, at konklusionen var overdrevet, men nu har selskabet valgt at "præcisere" sine udtalelser og kalder i stedet rapporten for "videnskabeligt solid".

EPA's rapport fandt, at imidacloprid kan være farlig for bierne, når det bruges på visse afgrøder som bomuld og citrus, mens brugen på øvrige afgrøder ikke udgjorde en lige så høj risiko. En række afgrøder mangler fortsat at blive undersøgt.

- "EPA (Environmental Protection Agency, der står bag rapporten) konkluderede, at når imidacloprid bruges på citrus og bomuld, kan det muligvis udgøre en risiko. Bemærk at man ikke sagde, at det udgør en risiko for honningbikolonier," siger en talsperson fra Bayer til The Guardian.

- "Det er, fordi der er mange måder, som landmænd kan bruge insektgiftene på, når det kommer til afgrøder med bomuld og citrus, og som mindsker risikoen for honningbikolonierne. Faktisk er der allerede nu mange restriktioner på plads, og Bayer har anbefalet endnu flere til EPA, hvilket kan øge beskyttelsen af bierne," tilføjer talspersonen.

EPA's assisterende administrator for kemikaliesikkerhed og forebyggelse af forurening, Jim Jones, forklarede i sidste uge ifølge NBC, at hvis arbejdsbierne hjemtager nektar, som indeholder over 25 parts per billion af imidacloprid, er der en tydelig negativ effekt på bikolonien; antallet af bier falder, og bikuben bliver mindre robust.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE