Topnyheder

Ulrich Thomsen er færdig med kød og mælk


Ulrich Thomsen har valgt ikke længere at spise kød og mejeriprodukter. Foto: Siebbi/Wikimedia Commons

Den danske skuespiller Ulrich Thomsen, der er aktuel med filmen 'Kollektivet', har valgt at fjerne animalske produkter fra sin kost. Det fortæller han i et interview med Børsen ifølge Ekstra Bladet.

- "Jeg spiser ikke længere fisk, æg og kød eller mælkeprodukter, der nærmest skulle være gift for kroppen," siger Ulrich Thomsen.

- "Hele kødindustrien er usund, de putter skidt og lort i maden og bruger så mange ressourcer, at det er begyndt at ødelægge vores klode. Derudover er det regulært dyrplageri, den måde vi behandler fabriksdyrene på," siger han.

Ser man på regelbruddene i industrien, kan han have en pointe.

Den seneste opgørelse fra Videncenter for Dyrevelfærd under Miljø- og Fødevareministeriet viste bl.a., at hver fjerde danske svineproducent i 2014 overtrådte reglerne - og her har man ikke medtaget den rutinemæssige halekupering, der sker af grise i over 95 pct. af de konventionelle landbrug.

Godt 23 pct. af producenterne af slagtekyllinger blev taget i at overtræde reglerne, og for landmænd med kvæg var det knap 12 pct., der brød reglerne.

Regelbruddene var bl.a., at dyr ikke blev behandlet i overensstemmelse med deres behov, dyr der blev isoleret fra de andre, syge dyr, som ingen behandling fik, og at de havde for lidt plads.

Med hensyn til klimabelastningen har adskillige rapporter fastslået, at menneskets forbrug af kød er en af hovedårsagerne til rydning af regnskoven, og ifølge en rapport fra FN står kød- og mejeriindustrien for op mod 25 pct. af verdens samlede udledning af drivhusgasser.

Svineproducent blev veganer

Sidste år besluttede Ulrich Thomsens amerikanske kollega - skuespilleren Liam Hemsworth - sig for den samme kostændring og gav følgende begrundelse:

- "Mit helbred, og efter al den information jeg fik om vanrøgt af dyr, kunne jeg ikke fortsætte med at spise kød. Jo mere jeg lærte, desto sværere blev det for mig," sagde han til magasinet Men's Fitness.

I december skrev Globalen desuden om den amerikanske svineproducent Bob Comis, der efter 10 år som landmand fik nok af at sende grise til slagteriet og derfor besluttede sig for at omlægge sit landbrug til at dyrke økologiske grønsager, samtidig med at han selv blev veganer - altså hverken at spise kød eller indtage mejeriprodukter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE