Topnyheder

USA: Populær sprøjtegift dræber bierne


Et af verdens mest brugte insektgifte er skadelig for bierne, lyder det fra den amerikanske miljømyndighed Epa. Foto: Pixabay

USA's miljømyndighed anerkender nu, at et af verdens mest brugte sprøjtegifte kan være dræbende for honningbierne, som verdens landbrug er dybt afhængige af.

Sådan lyder konklusionen, efter at den amerikanske miljømyndigheder Environmental Protection Agency (Epa) har udgivet en rapport om insektgiften imidacloprid, der laves af Bayer, og som har vist sig at være destruktiv for bestanden af honningbier. Det skriver The Guardian.

Epas rapport viste negative effekter på bierne selv ved lave doser af imidacloprid i blomsternes pollen og nektar. Antallet af honningbi-kolonier er faldet drastisk i USA de seneste årtier: I 1947 var der seks mio. kolonier, og tallet er mere end halveret til 2,5 mio. i dag.

Nedgangen af bier er ødelæggende for landbruget, som er afhængig af deres pollenspredning. Alene i USA vurderes biernes funktion at udgøre en værdi på 24 mia. dollars om året.

Biavler måtte sælge sine bier

Den nu tidligere biavler Jim Doan måtte for nyligt sælge sit foretagede, da det til sidst blev for svært for ham at holde liv i sine bier.

Han forklarer til The Guardian, at han første gang bemærkede en negativ effekt på bierne i 1995, kort efter at imidacloprid var kommet på markedet og begyndte at blive brugt på æbler. Da det i 2005 begyndte at blive brugt i udbredt grad på majs og grønsager, fik det en "ødelæggende" effekt på hans bier. I 2005 havde han 5.300 bikuber - da han for nyligt solgte sin bedrift var der blot få hundrede kuber tilbage.

- "Det var bare umuligt at holde bierne i live," siger han.

Rapporten fra Epa er den første af i alt fire rapporter, som skal udarbejdes om forskellige typer af insektgifte. Arbejdet skal danne grundlag for en mulig ny lovgivning i USA - hvis man altså konkluderer, at der er behov for at regulere på brugen af giftene.

Den første rapport er endnu ikke peer-reviewed - altså gennemlæst og godkendt af uafhængige kilder. Andre forskere har dog læst og kommenteret på studiet.

Fra to forskere på Dundee University i Skotland lyder der kritik - ikke fordi konklusionen er forkert, men fordi den testede mængde af imidacloprid var højere end nødvendig. Forskerne siger, at honningbier holder til højere doser af giften end andre biarter, og derfor burde studiets fokus også have været på øvrige arter såsom humlebier, der tager skade af lavere doser af insektgifte.

EU vil overveje forbuddet

Imidacloprid var en af de første insektgifte, der kom på markedet i USA, og den har været hyppigt brugt siden 1994 på både majs og grønsager. Selvom imidacloprid er ulovlig at anvende i EU, er den en af de mest benyttede insektgifte verden over med en produktion i 2010 på 20.000 ton.

EU-forbuddet af imidacloprid er dog midlertidigt; EU er netop ved at udarbejde en rapport, der skal være færdig i 2017, og som herefter vil danne grundlag for mulig ny lovgivning på området, som både kan indebære status quo eller lempelser.

Bayer har gennem årene fastholdt, at der ingen reelle beviser er for, at firmaets insektgifte skader bierne og har bl.a. skudt skylden på svampeangreb og andre plantesygdomme.

Både Bayer og Syngenta har sagsøgt EU for det midlertidige forbud mod tre insektgifte - to lavet af Bayer og ét af Syngenta. De mener, at forbuddet baseres på fejlagtige studier.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE