Topnyheder

Olieindustrien har kendt til klimaforandringer i 35 år, men intet gjort


I 1970'erne og 80'erne undersøgte olie- og gasselskaber risikoen for, at fossile brændstoffer ville skade klimaet. Foto: Geof Wilson/flickr

De største aktører inden for olie- og gasindustrien har i flere årtier vidst, at der var en risiko for, at forbruget af olie og gas ville øge den globale opvarmning og dermed ændre klimaet.

Ifølge Inside Climate News, der har afdækket sagen, samarbejdede handelsorganisationen The American Petroleum Institute (API) med en række af verdens største olie- og gasselskabers forskningsafdelinger i slutningen af 1970'erne og frem til begyndelsen af 1980'erne for at belyse sammenhængen mellem udledningen af drivhusgasser og klimaforandringer.

Blandt energiselskaberne var Exxon, Mobil, Texaco og Shell. Det viser interne dokumenter, som Inside Climate News er kommet i besiddelse af.

- "Det var en arbejdsgruppe, der søgte efter fakta. Vi ville se nærmere på ny forskning, betydningen af den, og hvordan der kunne laves forbedringer - hvis det var muligt - for at nedbringe emissionerne," siger James J. Nelson, der var leder af samarbejdet, som oprindeligt gik under navnet "the CO2 and Climate Task Force", men senere ændrede navn til "the Climate and Energy Task Force".

Professor holdt foredrag

Allerede i 1979 blev medlemmerne af API i et notat orienteret om, at der var et stigende indhold af CO2 i atmosfæren, og i notatet var også et bud på, hvornår man ville begynde at kunne mærke effekten af klimaforandringerne.

Klima-arbejdsgruppens medlemmer gav på et møde i 1980 udtryk for, at man skulle forsøge at udvikle mere klimavenlige teknologier og alternativt brændstof. Samme år inviterede gruppen professor på Stanford University John A. Laurmann til at holde et foredrag om klimaforskning.

Under foredraget sagde han bl.a., at det forøgede niveau af CO2 i atmosfæren sandsynligvis var et resultat af menneskets forbrug af fossile brændstoffer.

Skiftede kurs

Alligevel ændrede selskaberne efter nogle år kurs, ledt an af Exxon, der i årevis har udført lobbyarbejde for at så tvivl om den moderne klimaforskning, og hvorvidt mennesket overhovedet er skyld i klimaforandringerne.

API stod således bag en kampagne i 1998 - efter Kyoto Protokollen blev vedtaget - der skulle overbevise den amerikanske befolkning og politikerne om, at klimaforskningen var for grundløs og usikker til, at USA burde gå med i klimaaftalen.

Ifølge James N. Nelsen blev klima-arbejdsgruppen allerede i 1980'erne mere eller mindre erstattet af en lobbyistgruppe, der frem for at forske skulle søge at påvirke lovgivningen, som man frygtede ville blive for striks for branchen.

Hverken API eller Exxon har ønsket at kommentere Inside Climate News' artikel.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE