Topnyheder

Præsidentkandidat: Jeg vil trække USA ud af klimaaftalen


Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz vil trække USA ud af den globale klimaaftale vedtaget i Paris. Foto: Gage Skidmore/flickr

Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz lover sine vælgere, at han hiver USA ud af klimaaftalen, der for nyligt blev indgået på klimatopmødet i Paris, hvis han vinder præsidentvalget. Det skriver Washington Post.

- "Barack Obama lader til at mene, at den SUV, man har parkeret i sin indkørsel er en større trussel mod den nationale sikkerhed, end at radikaliserede islamister vil slå os ihjel. Det er bare skørt," siger han ifølge Washington Post.

- "Det er ideologier, som ikke fokuserer på fakta, de vil ikke håndtere fakta, og hvad de er interesseret i er mere og mere statslig magt," tilføjede han.

Ved mindst om klimaforandringerne

Ted Cruz har længe fremført sig som klimaskeptiker; altså tror han ikke på, at menneskets udledning af drivhusgasser står bag global opvarmning.

I november udarbejdede otte forskere inden for området en analyse over de i alt 12 præsidentkandidaters viden om klimaforandringerne. Analysen viste, at Ted Cruz var den, der tog allermest fejl om emnet. På en skala fra 0-100, hvor 100 var bedst, fik han blot seks point.

- "Dette individ forstår mindre af videnskaben (og klimaforandringerne) end det gennemsnitlige børnehavebarn," lød det i den forbindelse fra Michael Mann, professor i meteorologi ved Pennsylvania State University, til nyhedsbureauet AP.

De tre, der vidste mest, var alle demokratiske præsidentkandidater, mens de ni, som tog mest fejl, var de republikanske. Mest vidende viste Hillary Clinton sig at være; hun fik 94 point ud af 100.

Analysen tog udgangspunkt i, hvad kandidaterne sagde under valgtaler, i interviews, og hvad de skrev på Twitter.

I sommer hævdede Ted Cruz også, at den globale opvarmning er løgn, fordi temperaturerne efter hans vidende ikke var steget.

Forskningsdata viser imidlertid, at temperaturen siden 1880 gennemsnitligt er steget med 0,8 grader celsius, og temperaturstigningen er accellereret i nyere tid; den globale opvarmning de seneste 15 år er sket i et højere tempo end i hele det foregående århundrede. Og siden 1850, da man begyndte at registrere temperaturerne, har 14 af de 15 varmeste år været i 2000-tallet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE