Topnyheder

Kvinde risikerer 10 års fængsel for at give grise vand

En varm sommerdag i juni gav Anita Kranjc vand til grise, som var på vej til slagtning i Canada. For den handling risikerer hun nu op til 10 års fængsel. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Den 48-årige Anita Krajnc, der har en doktorgrad i statskundskab og har arbejdet som adjunkt ved Queen's University, er medstifter af dyrevelfærdsgruppen Toronto Pig Save. Dens medlemmer har i over fire år stået ved vejkanter og ventet på de mange svinetransporter, der kører forbi. Når lastbilerne holder stiller, giver medlemmerne af organisationen grisene vand.

Anita Krajnc blev den varme junidag konfronteret af chaufføren til svinetransporten, men hun forsvarede sin handling med et citat fra Biblen: "Jesus sagde, at hvis de er tørstige, giv dem da vand", hvortil han svarede: "Hør her, det er ikke mennesker, dit skidedumme kvindemenneske."

Anklage: Hun udsatte grisene for fare

Ifølge anklagen kunne hendes handling have forvoldt skade på andre eller andres ejendom. I retsdokumenterne står der bl.a., at Anita Krajnc "sprøjtede en ukendt væske ind i ladet, hvor svinene befandt sig".

Svineproducenten Eric van Boekel, der har lagt sag an mod hende, har ifølge The Telegraph sagt:

- "Hun har ret til at protestere og give sin mening til kende. Hvad hun ikke har ret til er at udsætte min grisebesætning for fare. Det skete ved en lysregulering, og folkene rakte armene ind til dyrene. Problemet er, når lyset bliver grønt. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt nogen kommer til skade, men om hvornår. Jeg vil ikke have ansvaret for, at nogen bliver kvæstet."

Og til NationalPost.com har han udtalt:

- "Hvis du kører på vejen med dit vindue åbent, og du når frem til et vejkryds, hvor jeg mener, at du har brug for noget vand eller en drink - hvordan vil du så have det, hvis jeg stikker min arm ind i din privatsfære?"

Ifølge flere medier mener folk fra landbrugsbranchen, at Anita Krajnc' handling forværrer grisenes forhold: De mener, at grisene lider i kampen om at få fat i vandet.

Næger sig skyldig

Eric van Boekel har også forsikret om, at man tager sig godt af grisene under disse transporter. Den tidligere svineproducent Bob Comis har imidlertid udtalt til den britiske tabloidavis Metro, at grisene i videoklippet viser tydelige tegn på dehydrering og problemer med heden.

Anita Krajnc nægter sig da også skyldig i at have begået en forbrydelse.

- "Vi har en forpligtelse til at give de sultende mad og de tørstige vand. Jeg vil ikke acceptere en bøde, så vil jeg hellere tage en fængselsstraf," har hun sagt ifølge The Telegraph.

Hun har siden skrevet kronikken "Bør jeg sendes i fængsel for at give en tørstig gris vand?" i The Star. Heri skriver hun bl.a.

- "Historien om min handling gik viralt på de sociale medier, inden den pådrog sig opmærksomhed fra de nationale medier. Folk undrede sig; 'hvordan kan det være en forbrydelse at give et tørstigt dyr vand?' De spurgte mig, hvorfor det er lovligt at bryde ind i en varm bil for at redde en hund, men at det ikke er okay at hjælpe en dehydreret gris? Er grise bare en ejendel ligesom en toastmaskine? Det er forkert at se grise som en ejendel, lige så vel som det var forkert, at man for hundredvis af år siden så menneskeslaver som ejendele og kvinder som en genstand - noget, som mænd ejede. Det er nødvendigt, at vi ændrer vores lovgivning."

- "At tilbyde vand til en tørstig gris er en handling baseret på kærlighed og medfølelse. Det er ikke kun en ret, men en pligt som vi alle har. Det forkerte er, at man i første omgang overhovedet påfører grisene lidelse."

Massiv støtte til Anita Krajnc

Der er påbegyndt flere underskriftsindsamlinger til støtte for Anita Krajnc. Over 145.000 mennesker har skrevet under på "Compassion Isn't A Crime: Giving Thirsty Pigs Water Isn't a Crime". I en anden erklæring på change.org har flere end 32.000 mennesker tilkendegivet deres støtte til Anita Krajnc.

Ifølge canadisk lov må grise transporteres i op til 36 timer uden vand, drikke og hvile, og det koster millioner af dyr livet hvert år. Tal fra dyreorganisation Mercy For Animals viser, at der i Canada hvert år dør otte millioner dyr som følge af sult, dehydrering eller fordi de mases ihjel i lastbilerne på vej til slagterierne.

Se optagelsen af episoden her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk