Topnyheder

Klimaforskere angribes med dødstrusler og hademails


Det er hverdag for klimaforskere i USA at modtage trusler. Modelfoto: Pixabay

Der er så stor modstand i USA mod klimaforskernes arbejde, at det har udmøntet sig i hadefulde mails, dødstrusler og personforfølgelse.

- "En mail, jeg fik, lød nogenlunde sådan her: 'Jeg håber, at dit barn ser dit hoved i en kurv, efter at du er blevet halshugget for al det bedrageri, som I klimaforskere har begået'," fortæller Katharine Hayhoe, der er atmosfærisk forsker ved Texas Tech University, til InsideClimate News.

Mediet har snakket med en halv snes klimaforskere og kommunikationsfolk, som har fortalt om den chikane, de oplever. Det er i en sådan grad, at det er blevet normalt for dem at modtage dødstrusler, sexistiske bemærkninger, påstande om bedrageri, bombetrusler, breve med pulver og andre former for hadefulde mails.

InsideClimate News har set en række af mailsene, hvori der fx står: "Jeg håber, at din mentale sygdom bliver bedre" og "Du vil blive hængt snart!".

Katharine Hayhoe fortæller også, at hun har kendskab til, at nogle folk ligefrem forfølger klimaforskerne på de sociale medier og konsekvent forsøger at latterliggøre og nedgøre dem.

Et eksempel på en hademail, som InsideClimate News har fået indblik i.

Også journalist Seth Borenstein, der dækker klimaet for nyhedsbureauet AP, fortæller, at han jævnligt chikaneres. I september skrev en Twitter-bruger eksempelvis denne kommentar til en af Seth Borensteins artikler:

- "Hvorfor kan vi ikke bare sætte disse farlige øko-terrorister i fængsel, eller endnu bedre, bare henrette dem!"

Død rotte ved hoveddøren

Truslerne foregår ikke kun virtuelt, men også i den fysiske verden.

Benjamin Santer, atmosfærisk forsker ved Lawrence Livermore National Laboratory, mærkede til det få uger efter, at han havde medvirket i en artikel i et lokalt magasin: En aften ved 22-tiden bankede det på hans hoveddør, og da han åbnede, fandt han en død rotte ved dørtrinnet. En person kørte straks væk i høj fart fra hans hus og råbte skældsord efter ham.

Michael Mann, klimaforsker ved Penn State University, har modtaget et brev med hvidt pulver, som dog viste sig at være ufarligt.

Et eksempel på en hademail, som InsideClimate News har fået indblik i.

Sagerne påvirker forskerne ikke blot i privatlivet, men også deres forskningsarbejde. En undersøgelse fra maj i år påviste, at klimaforskere rent faktisk har en tendens til at nedtone klimaforandringernes konsekvenser for at undgå at blive kritiseret og kaldt "alarmister".

Nogle af dem har også fået hemmelige adresser og skjult nummer.

Katharine Hayhoe understreger dog, at der er trods det psykiske pres er brug for endnu flere klimaforskere, fordi problemstillingen er så afgørende for menneskets fremtid.

- "Hvis vi holder vores resultater for os selv, vil det koste liv," siger hun.

Kampagner påvirker befolkningens holdning

Klimaforskerne, som InsideClimate News har talt med, fortæller, at den første bølge af hadebeskeder kom i 1990'erne og begyndelsen af 00'erne, og dengang var forskerne mere eller mindre overladt til sig selv, når det kom til at håndtere og modsvare beskederne. Nu har man imidlertid stiftet organisationen Climate Science Defense Fund, der bl.a. hjælper forskere med sagsanlæg.

Et studie fra 2012 viste da også, at chikanen af klimaforskere faktisk ér et amerikansk fænomen og stort set ikke forekom i andre lande - medmindre der er sket en negativ udvikling i andre lande de seneste tre år.

Og et studie fra i år publiceret i tidsskriftet PNAS konkluderede, at kampagner finansieret af den fossile industri i høj grad har præget den amerikanske offentligheds skepsis over for klimaforskernes konsensus om, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Ifølge en meningsmåling udgivet den 30. november er der færre amerikanere, der anser klimaforandringerne som en trussel i forhold til en lignende måling fra juni 2014. I den nyeste måling svarede 63 pct., at de anser klimaforandringerne som en "alvorlig trussel", men tallet var 69 pct. halvandet år forinden.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk