Topnyheder

Bemærkelsesværdig overraskelse ved klimatopmødet


Der er håb om, at en klimaaftale i Paris vil anerkende behovet for at begrænse den globale opvarmning til maksimalt 1,5 grader celsius. Foto: Mark Dixon/flickr

I månederne op til klimatopmødet var det svært at tro på en global indsats, der kunne begrænse den globale opvarmning til to grader celsius. Nu lyder der imidlertid langt mere positive toner fra klimatopmødet: Med opbakning fra EU og USA lægger et nyt udkast til en klimaaftale op til, at der skal sigtes "markant under to grader", og at man muligvis i aftalen vil anerkende behovet for en grænse på 1,5 grader i forhold til niveauet før den industrielle revolution. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er en koalition af omtrent 100 lande, der ønsker højere ambitioner på området, men trods indsatsen er der mere eller mindre enighed om, at den potentielle aftale, der kommer ud af topmødet, ikke engang vil være tilstrækkelig til at begrænse opvarmningen til to grader. Det er derimod de handlingsplaner og aftaler, som de ambitiøse lande vil debattere og muligvis implementere de kommende år, der skal hjælpe dem i mål.

Olielande kæmper imod

Tyskland og Frankrig har meldt deres støtte til en anden koalition af lande, som siden 2009 har ønsket en maksimal opvarmning på 1,5 grader. Indien vil delvist støtte målet om 1,5 grader, under betingelse af at de rigere lande indvilger i at skære endnu mere i deres udledning end ulandene. Canada har også meldt ud, at landet ønsker et mål om maksimalt 1,5 grader.

Ifølge dr. Michiel Schaeffer, forsker ved Climate Analytics, er den eneste forskel i arbejdet mod 1,5 grader i stedet for to grader den hastighed, man implementerer de grønne løsninger i; jo før man går i gang, desto nemmere bliver det at nå målet.

Olienationerne er derimod ikke med på planen og ønsker at holde sig til en stigning på to grader. I sidste uge blokerede Saudi-Arabien for, at der i aftalen kunne komme en henvisning til en FN-rapport, som anbefalede en maksimal opvarmning på 1,5 grader. Landet henviste til, at det ville skade fødevaresikkerheden, fordi der skulle plantes for mange træer i landbrugsområder.

Vi når 1,5 grader inden for få årtier

Ifølge FN's klimapanel IPCC er der ikke tilstrækkeligt med forskning til at konkludere, hvilke konkret forskel den halve grad vil gøre, men studier af de yderst følsomme koralrev peger på, at revene får bedre vilkår, jo lavere den globale opvarmning er - deres overlevelse vil få stor betydning for fiskeri og turismen i lande som Australien.

IPCC mener dog, at hvis nationerne låser sig fast på 1,5 grader, vil det nok betyde, at de i hvert fald ikke rammer over to grader i sidste ende.

Den globale opvarmning har i år nået den første grad, og det vurderes, at den udledning, som allerede ér sket, vil føre til, at den globale opvarmning når 1,5 grader i løbet af "få årtier".

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE