Topnyheder

Pas på din hund: Flere hundrede hunde forgiftes i julen


Hundeejere skal passe på deres hunde i juletiden, hvor usunde godter kan være tillokkende. Der er dog meget julemad, som hunde og andre dyr ikke kan tåle. Foto: Pixabay

Julen er højtid for forgiftninger hos hunde. Det viser nye tal fra Agria Dyreforsikring, der nu advarer hundeejere om at være ekstra forsigtige over for deres kæledyr i juletiden.

Ifølge en pressemeddelelse fra dyreforsikringsselskabet vil over 200 hunde blive forgiftet henover julen baseret på statistik fra 2010 til 2014. Tendensen er, at december hvert år skiller sig ud negativt, når det drejer sig om forgiftninger hos hunde: Her rammes dobbelt så mange af forgiftninger som øvrige måneder. Det skyldes primært de mange julegodter, som hundene finder rundt om i huset.

- "Du skal særligt være opmærksom, når det kommer til mørk chokolade, der kan bringe din hund i livsfare. Sammen med et højt kakaoindhold følger stoffet theobromin, der er meget giftigt for hunde," fortæller Lotta Möller, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Pas på chokolade og nødder

En hund på 10 kilo kan spise op til 40 gram mørk chokolade, uden at det får alvorlige konsekvenser. For lys chokolade er grænsen på ca. 100 gram. Lotta Möller advarer også mod juleskinker og flæskestege, der kan give hunden dårlig mave og i værste fald akut betændelse i bugspytkirtlen.

Derudover indeholder brød på surdej alkohol, hvilket kan medføre alkoholforgiftning af hunden. Hårde nødder kan også volde problemer, da hundens mave ikke har evnen til at nedbryde disse. Man skal desuden være opmærksom på, at hunde kan finde på at spise både julepynten, gavepapiret og gavebåndet, hvilket også kan være farligt.

Hvis ens hunds normale adfærd ændres, eller hvis den pludselig får intens opkast eller diarré, bør man altid kontakte sin dyrlæge. Symptomer på chokoladeforgiftning opstår inden for fire til 24 timer efter indtagelse og viser sig ved opkastning, mavesmerter, øget tørst, inkontinens, rysteture og savlen, skriver Agria Dyreforsikring.

- "En hund der pludselig ikke udviser sin sædvanlige lyst til at spise og drikke, bør man være opmærksom på. Generelt er det vigtigt at gå til dyrlæge, hvis man er i tvivl om hundens velbefindende, men det er specielt vigtigt, hvis hunden er ung, da dens unge mave kan tåle mindre," siger Lotta Möller.

Agria Dyreforsikring giver følgende råd til en hundesikker jul:

  • Lad ikke julemad og -slik stå fremme uden opsyn,

  • Undgå gaver med chokolade under juletræet,

  • Vær særligt opmærksom på mad og søde sager, når du besøger slægtninge og venner, som ikke er vant til hunde,

  • Hold øje med små børn, der kan være generøse med godbidder,

  • Find ud af hvilke dyreklinikker i dit nærområde, der har forlænget åbningstider i juleferien.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE