Topnyheder

DiCaprio: Tilslut jer 100% vedvarende energi. Vent ikke én dag længere.


Leonardo DiCaprio, der udover at være skuespiller også er klimaambassadør for FN, holdt fredag aften en tale under COP21, hvor han opfordrede verdenslederne til at tilslutte sig 100 pct. vedvarende energi. På billedet ses han i forbindelse med en tale i FN-regi i 2014. Foto: United Nations Photo/flickr

Der er ikke længere tid til at fejle som ved de tidligere klimatopmøder - verdens politikere skal forpligte sig til en ambitiøs klimaaftale nu. Sådan lød budskabet fra skuespilleren og miljøforkæmperen Leonardo DiCaprio i en tale ved Hotel de Ville i Paris, hvor flere ledende lokalpolitikere var til stede. Det skriver New York Times.

- "Vores fremtid vil være rigere og mere retfærdig, når vi har frigjort os fra de fossile brændstoffer. Men for at nå dertil bliver vi nødt til at handle. Vi må én gang for alle give slip på de ineffektive teknologier fra et andet århundrede og den forretningsmodel, som de har skabt."

DiCaprio: Den største trussel mod menneskeheden

Leonardo DiCaprio advarede om, at konsekvenserne ved klimaforandringerne potentielt kan gøre Jorden ubeboelig, og at temperaturstigningerne derfor udgør en fundamental trussel mod menneskeheden.

- "Vi er i et kapløb for at forbedre os selv, for at forbedre planeten. Vær dristige, være modige, gør alt hvad der står i jeres magt for at ændre vores nuværende kurs. Hele verdens øjne hviler på jer," sagde han til politikerne.

Han betegnede det nuværende klimatopmøde i Paris som det muligvis vigtigste topmøde nogensinde og kritiserede de tidligere topmøder, bl.a. i Kyoto og København, for at have fejlet.

- "Denne gang bliver nødt til at være anderledes, for tiden er simpelthen ved at løbe fra os."

Han tilføjede også, at uanset hvilken klimaaftale de nationale ledere når frem til, vil en del af ansvaret bagefter være hos borgmestrene, som skal implementere aftalerne i deres byer.

"Vent ikke én dag længere"

Leonardo DiCaprios tale blev holdt fredag aften ved Climate Summit for Local Leaders - et arrangement for en række af verdens borgmestre arrangeret af FN, Paris' borgmester Anne Hidalgo og New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg, der også selv talte for forsamlingen.

- "I blev ikke valgt for at spørge befolkningen, i hvilken retning de ønsker at gå. I blev valgt for at have en vision om, hvad der er rigtigt at gøre for de folk, som I tjener, og dernæst overbevise dem om at følge jer i retning mod et bedre liv," sagde Michael Bloomberg.

Efter sin tale lagde Leonardio DiCaprio et billede af Eiffeltårnet med teksten "100% clean" på sin Instagram-profil med teksten: "Tilslut jer 100 pct. vedvarende energi. Vent ikke én dag længere."

Leonardo DiCaprio blev sidste år udnævnt som FN's fredsambassadør for klimaet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE