Topnyheder

Klimaministeren: Danmark skal ikke længere være et grønt forbillede


Danmark skal ikke længere gå enegang på klimaområdet, lyder det fra klimaministeren. Demonstranter viser her deres holdning til den globale klimapolitik på gaden i Paris ifm. klimatopmødet. Foto: heinrich böll stiftung derneği/flickr

Mens verdenslederne forsøger at forhandle sig frem til en ambitiøs klimaaftale i Paris, lyder der mindre ambitiøse toner fra den danske regering. Danmark skal nemlig ikke længere gå enegang på klimafronten - i stedet skal vi leve op til EU's krav, som er markant lavere end de oprindelige danske målsætninger. Sådan lyder det fra klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge EnergiWatch.

Først reducerede klimaministeren regeringens ambition om, at Danmarks CO2-reduktion i 2020 sammenlignet med 1990 skal være på 37 pct. i stedet for de aftalte 40 pct. Nu vil han ikke engang garantere en reduktion på 37 pct. og sigter i stedet markant lavere; Danmark skal bare leve op til EU's målsætning på 20 pct, og han ønsker ikke, at Danmark har et nationalt mål længere.

I et høringssvar til Radikales energi- og klimaordfører Andreas Steenberg, svarer Lars Chr. Lilleholt, at Danmark har påtaget sig et reduktionsansvar på 20 pct. i 2020 - altså det obligatoriske EU-mål.

- "Det er således regeringens holdning, at Danmark ikke skal gå enegang i klimapolitikken og fastsætte en national målsætning, der rækker videre end EU-målsætningerne. Især ikke fordi en sådan målsætning vil have minimal effekt på klimaet globalt set og potentielt kan bremse mulighederne for vækst i konkurrenceudsatte dele af dansk erhvervsliv," skriver ministeren.

Radikale: Klimapolitikken er i opløsning

Andreas Steenberg er stærkt kritisk over for svaret og betegner den danske klimapolitik som værende "i opløsning":

- "Regeringen har ingen mål eller vision for, hvad der skal ske, og ministeren vil ikke garantere noget som helst. I stedet åbner de en ladeport for at øge CO2-udledningen," siger han til EnergiWatch.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ellers i sin tale under det igangværende klimatopmøde i Paris lagt op til, at ambitionsniveauet hæves:

- "De fremlagte planer er ikke nok til at nå vores mål om en global opvarmning på to grader. Vi er nødt til at gøre mere".

- "Paris-aftalen bør sende et kraftigt signal om, at vores regeringer er engagerede i at skabe en fremtid med et lavt udslip af drivshusgasser."

EU's klimaplan - og dermed Danmarks - er blevet betegnet som "medium", hvilket er utilstrækkeligt, hvis målet om maksimalt to graders stigning skal nås, og dermed kan Lars Løkke Rasmussens tale tolkes som en opsang til EU om, at unionslandene skal hæve ambitionerne i deres fælles klimapolitik.

EU har faktisk nedjusteret sin målsætning de senere år: Under klimatopmødet i København i 2009 lød den, at CO2-udslippt skulle reduceres med 30 pct. i 2020 sammenlignet med niveauet i 1990.

For få måneder siden skulle Danmark være førende

CO2-reduktionen på 40 pct. blev aftalt mellem den tidligere SR-regering med opbakning fra SF, Enhedslisten og Konservative. Da Lars Chr. Lilleholt tiltrådte som klimaminister i sommer, sagde han, at det ville være fint for ham, at man blot reducerede CO2-mængden med 37 pct - uden at det dog blev et officielt mål.

Nogenlunde samtidig sagde han i et interview med Politiken, at Danmark skulle være førende på klimafronten, men den ambition vil han tilsyneladende ikke jagte alligevel.

- "Det er afgørende, at Danmark fremadrettet er et foregangsland, og at vi lægger os på en position, hvor vi er foran," sagde han.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk