Topnyheder

Hver fjerde dansker vil skære ned på kødet efter WHO-advarsel


Hver fjerde dansker vil skære ned på indtagelsen af forarbejdet kød eller kød generelt. Foto: Pixabay

Det har gjort indtryk på danskerne, at verdenssundhedsorganisationen WHO i oktober kategoriserede forarbejdet kød som kræftfremkaldende. Hver fjerde dansker vil nu skære ned på forbruget af forarbejdet kød eller kød generelt, og én pct er helt stoppet med at spise kød.

Det viser en ny meningsmåling fra YouGov. Målingen er foretaget på baggrund af WHO's udmelding om, at forarbejdet kød som pølser og bacon er kræftfremkaldende, og at rødt kød kan være kræftfremkaldende. WHO's eksperter konkluderede, at for hver 50 gram forarbejdet kød, der indtages pr. dag, øges risikoen for tarmkræft med 18 pct.

58 pct. af de adspurgte danskere svarer, at de tror på, at forarbejdet kød i 'meget høj', 'høj' eller 'nogen grad' øger risikoen for kræft. Meningsmålingen viser dog samtidig, at knap halvdelen af danskerne ikke ønsker at ændre deres forbrug af forarbejdet kød eller kød generelt.

Danskere er storforbrugere af kød

Det ses også, at danskerne i forvejen er storforbrugere af kød: Tre ud af fem (58 pct.) spiser kød hver dag i modsætning til deres naboer i Norden, hvor kun 10-30 pct. spiser kød hver dag. Hver femte dansker spiser forarbejdet kød dagligt og hver anden et par gange om ugen.

Nyere forskning har kortlagt, hvor massiv en mængde drivhusgasser, kødproduktionen udleder, og konkluderet at vores forbrug af kød skal ned, hvis klimaforandringerne skal tøjles. Sidste år voksede den globale kødindustri dog med tre pct. i volumen, omend kødefterspørgslen faldt i de industrialiserede lande.

YouGovs undersøgelse er gennemført i perioden 18. - 19. november 2015 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.011 danskere i alderen 18-74 år. Der er et konfidensinterval på 95 pct.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE