Topnyheder

Rapport: Verdens 10% rigeste er klodens største klimasyndere


Verdens rigeste står bag halvdelen af verdensbefolkningens samlede udledning af drivhusgasser, viser en ny rapport. Her ses en klimamarch i London som opktakt til klimatopmødet COP21 i Paris. Foto RonF/flickr

Verdens 10 pct. rigeste mennesker står for halvdelen af verdensbefolkningens samlede udledning af drivhusgasser. Derfor bør det være de rigeste nationer, der gør mest for at bremse den globale opvarmning og klimaforandringerne.

Sådan lyder det i en ny rapport udgivet onsdag af organisationen Oxfam International, der er en sammenslutning af 17 mindre organisationer, som samarbejder på tværs af 94 lande. Rapporten udkommer, samtidig med at verdenslederne er samlet til klimatopmødet i Paris.

- "De rige store udledere bør stilles til ansvar for deres udledninger, uanset hvor de bor," siger Tim Gore, leder af klimapolitik ved Oxfam, ifølge The Guardian.

En opgørelse i rapporten viser, at gennemsnitspersonen blandt verdens én pct. rigeste udleder 175 gange mere drivhusgas end gennemsnitspersonen, som er blandt verdens 10 pct. fattigste. Og halvdelen af verdens fattigste - det drejer sig altså om 3,5 mia. mennesker - står for blot 10 pct. af den samlede menneskelige udledning af drivhusgasser.

Gore: De rigeste bør føre an

I rapporten står også, at selvom både Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika har en stigende udledning, er de stadig "et stykke" fra de rigere OECD-lande, som bl.a. inkluderer Danmark. Tim Gore mener derfor, at det er naturligt, at de rigeste nationer er de mest klimaambitiøse, når en aftale skal forhandles hjem under klimatopmødet i Paris.

- "Det er nemt at glemme, at de hurtigtvoksende økonomier også er hjemsteder for majoriteten af verdens fattigste, og selvom de skal trække deres del af læsset, er det de rigeste nationer, der bør føre an," siger han.

Oxfam nævner i rapporten, at der vil være vindere ved en svag eller slet ingen klimaaftale; en mindre elite, som har økonomiske interesser i en ulige økonomi og fortsat brug af fossile brændstoffer. Antallet af milliardærer med tilknytning til den fossile industri er steget fra 54 personer i 2010 til 88 i 2015 på Forbes' liste over verdens rigeste. Samtidig er deres samlede formuer steget med ca. 50 pct.; fra godt 200 mia. dollars til over 300 mia. dollars.

- "I Paris bliver regeringerne nødt til at sætte sig op imod disse personers indflydelse og kæmpe for deres borgere - først og fremmest de fattigste, mindst klimabelastende og mest sårbare iblandt dem - hvis mødet i Paris skal ende med en aftale for dem, der har allermest brug for det," lyder det i rapporten.

De fattigste udleder mindst, men er i størst fare

En af de grundlæggende uenigheder ved klimatopmøderne er netop, hvordan regningen for en grøn omstilling skal betales. De fattigere nationer plæderer ofte for, at det er de rigeste nationer, der skal trække det største læs og yde bistand til ulandenes grønne omstilling, mens en række af rigere lande mener, at indsatsen skal være mere ligeligt fordelt.

Noget paradoksalt er det, at det primært er de fattigste og mindst udledende nationer, der er mest sårbare over for klimaforandringerne. Ifølge en beregning fra Verdensbanken drejer det sig særligt om lande i Afrika og Sydøstasien.

- "Vi håber, at industrilande vil påtage sig ambitiøse mål og jagte dem oprigtigt. Det er ikke blot et spørgsmål om et historisk ansvar - de har også det største råderum til at skære (i udledningerne) og gøre den største forskel," sagde Indiens premierminister Narendra Modi ved sin tale på klimatopmødets åbningsdag i mandags.

Rapporten fra Oxfam International har fået skriftlig opbakning fra Mary Robinson, præsident for Mary Robinson Foundation – Climate Justice samt Lucas Chancel, forsker ved Institute for Sustainable Development and International Relations, og professor Thomas Piketty - begge ansat ved Paris School of Economics.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk