Topnyheder

Hackergruppe angriber Island i protest mod hvalfangst

Hackergruppen Anonymous har rettet sit blik mod Island på grund af landets jagt på den truede finhval, og gruppen opfordrer til, at hvalfangsten stoppes. Fredag blev islandske hjemmesider bl.a. tilknyttet landets premierminister, Udenrigsministeriet og Indenrigsministeriet lagt ned, og Anonymous tog straks efter ansvaret for handlingen, der angiveligt lagde fem hjemmesider ned i flere timer.

Gruppen har desuden lagt en video på nettet, hvori den opfordrer til, at Island stopper hvaljagten, samt at folk lægger pres på politikerne og boykotter islandske produkter.

- "Hvaler har ikke en stemme. Vi vil være deres stemme. Det er på tide at tale om denne nærtstående udryddelse af en art. Det er på tide, at Island lærer, at vi ikke vil lade stå til, mens landet driver dette dyr mod udryddelse," siger en person med den karakteristiske Guy Fawkes-maske i videoen, der afsluttes med ordene:

- "Island, I burde virkelig have ventet os."

På trods af den internationale hvalkommissions (IWC) forbud mod hvalfangst er der stadig enkelte lande, som ignorerer det og fortsat fanger hvaler; Island, Norge og Japan.

Enkelte grupperinger såsom eskimoerne ved Beringsstrædet har dog stadig lov til at fange hvaler, fordi det er en del af deres fangerkultur. Japan benytter sig af et smuthul ved at sige, at fangsten sker i forskningsøjemed. Island og Norge trodser dog åbent forbuddet og fanger hvalerne til kommerciel brug.

Alene i 2010 dræbte islandske hvalfangere 148 truede finhvaler og 60 vågehvaler.

Sidste år afleverede en lang række lande – herunder EU – et formelt brev til den islandske regering, hvori man tog klart afstand fra den kommercielle fangst af hvaler.

Den islandske regering har ikke kommenteret Anonymous' hackerangreb.

Se en video af hvalfangsten her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE