Topnyheder

Fremtidens mad? Prisen på laboratoriefremstillet kød styrtdykker


Fremtidens kød kan komme fra stamceller og være dyrket i et laboratorium. Foto: David Parry/PA Wire

For godt to år siden præsenterede forsker Mark Post en burger til en pris på 325.000 dollars. Det særlige ved burgeren var, at kødet var fremstillet i et laboratorium. Nu er prisen på den samme type burger styrtdykket til noget mere beskedne 11 dollars, ca. 77 kr.

Kødet er fremstillet af stamceller og dyrkes i petriskåle - såkaldt in vitro-kød - på den måde undgår man de etiske problemstillinger, der præger det moderne industrielle landbrug, samtidig med at det potentielt gavner klimaet, idet den traditionelle kødproduktion er blandt de største udledere af drivhusgasser og årsagen til massiv skovrydning.

Dr. Mark Post har siden 2008 været den ledende forsker for in vitro-projektet på Maastricht University i Holland. Siden præsentationen af burgeren i 2013 er der sket en udvikling i forskningen, så kødet vil kunne udvikles langt billigere, og han vurderer, at et kilo laboratoriefremstillet kød nu vil koste i omegnen af 80 dollars - altså ca. 11 dollars for bøffen i en burger.

Forsker Mark Post ses her med sin banebrydende in vitro-burger. Foto: David Parry/PA Wire

- "Jeg tror virkelig, at det spiller en afgørende rolle, at vi indser, at der er seriøse problemer i kødproduktionen med levende dyr. Den vil ikke være i stand til at imødekomme efterspørgslen - den globale efterspørgsel - i 2050, så vi vil stå med mangel på kød," siger han til Huffington Post og tilføjer:

- "Den (kødproduktionen) kommer på bekostning af omfattende miljøskader, fordi køer udleder metan (en potent drivhusgas). Og der er en stigende bekymring for problemer med dyrevelfærden."

Blot et lille stykke muskel kan være nok til at producere 10.000 kg kød, vurderer Mark Post, og ifølge en artikel på Harvard Business Schools hjemmeside vil stamceller fra én ko være nok til at producere samme mængde kød, som i dag kræver 440.000 køers liv.

- "Jeg tror, at om 20 til 30 år vil vi have en holdbar industri, der producerer alternativt kød," sagde Mark Post i et interview med ABC tidligere på året.

Han tilføjede dog, at det bliver en udfordring at ændre forbrugernes vaner over mod laboratoriefremstillet kød.

Den problematik er Jose Alvarez, tidligere CEO for supermarkedskæden Stop & Shop og nu seniorlektor ved Harvard Business School, enig i. Han er ikke i tvivl om, at in vitro-kødet nok skal overvinde de teknologiske udfordringer, som stadig er der, men siger:

- "Den ideologiske barriere vil være langt sværere at bryde. Den reelle udfordring er: Hvordan får du folk til at spise det?"

Smagen er heller ikke helt som "rigtigt" kød, men dog ganske tæt på, lød vurderingen fra smagsdommere, da burgeren blev præsenteret i 2013. Mark Post forklarede, at der intet fedt er i kødet, og smagen derfor er anderledes, men at der arbejdes på at forbedre den. Dengang vurderede han, at der vil gå omtrent et årti, før in vitro-kødet vil komme på markedet.

Produktionen er stadig energikrævende

Der er imidlertid også en anden forhindring for produktionens udbredelse i de førstkommende år: Selvom det potentielt vil være mere klima- og miljøvenligt i fremtiden, så kræver det lige nu stadig megen energi at fremstille kødet i et laboratorium. Det forklarer Arizona State University's Carolyn Mattick, som har en ph.d. i bæredygtig teknologi.

- "Vi fandt, at energiforbruget kan være markant højere for in vitro-kød, måske 34 pct. højere end i oksekødsproduktionen og fire procent højere end i produktionen med svinekød," siger hun til Huffington Post.

Et studie fra 2011 publiceret i tidsskriftet Environmental Science and Technology har dog påvist, at kommercielt produceret in vitro-kød på længere sigt vil være langt bedre for klimaet og miljøet end den traditionelle kødproduktion.

30 pct. af Jordens beboelige areal bruges af græssende kvæg og til dyrkningen af foder. Til sammenligning bruges blot fire pct. af Jordens beboelige areal til at dyrke menneskeføde.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk