Topnyheder

Ekstremt sjældent næsehorn er dødt - kun tre er tilbage i verden

Der resterer nu blot tre nordlige hvide næsehorn i verden, efter at San Diego Zoo søndag Safari Park mistede Nola - et 41-årigt næsehorn, som mistede livet på grund af en bakterieinfektion. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nola blev sat under dyrlægeovervågning i sidste uge, da hun begyndte at miste appetit, men da hendes tilstand blev markant forværret, besluttede man sig for at aflive hende.

- "Nola var et ikonisk dyr, ikke kun i San Diego Zoo Safari Park, men verden over. I løbet af årene har millioner af folk lært om Nola og næsehornets forfatning i naturen ved at besøge Safari Park eller have læst de adskillige medieberetninger eller historier på sociale medier," lyder det i en meddelelse fra zoo'en.

I juli døde et andet nordligt hvidt næsehorn - den 31-årige hun Nabire - i Dvur Kralove zoo i Tjekkiet. Dødsårsagen var komplikationer efter en bristet cyste. Arten er nu meget tæt på at være uddød; der resterer én han og to hunner.

Ifølge Verdensnaturfonden WWF var bestanden af nordlige hvide næsehorn omtrent 2.000 i 1960, men i løbet af 20 år faldt antallet til blot 15 på grund af massivt krybskytteriog borgerkrige i områderne, hvor næsehornene levede. Nu er tallet altså nede på tre.

Forskere håber at finde en løsning

Sidste år forsøgte forskere sig med kunstig inseminering i en af artens sidste tilbageværende hunner, men måtte afbryde forsøget af frygt for hendes helbred, og på et møde blandt forskere tidligere i år var konklusionen, at in-vitro-metoden nok er den bedste mulighed.

Tidligere i år bragte BBC en artikel om, at man har frosset æg og sæd ned fra det nordlige hvide næsehorn og nu opbevarer det i frysebokse i Tyskland med henblik på i fremtiden at benytte sig af in-vitro-metoden.

Taget alderen på de tilbageværende nordlige hvide næsehorn i betragtning skal man dog ikke regne med, at en af hunnerne er i live eller i fysisk stand til at være surrogatmor, når teknologien er langt nok fremme. Alternativet er så at bruge en hun fra den nærmeste slægtning; det sydlige hvide næsehorn.

Forskere forsøger dog stadig at finde ud af, hvor genetisk tæt arten er med det sydlige hvide næsehorn, og om det så kan lade sig gøre på den måde at bringe arten tilbage.

Det sydlige hvide næsehorn er imidlertid også selv i fare for at uddø. Under 20.000 individer resterer, og der bliver dræbt ca. tre om dagen af krybskytter.

Se et nyhedsindslag om Nolas død fra ABC News her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE