Topnyheder

Nu advares bilister mod klimaforandringer, når de tanker


Bilisterne i en canadisk by vil snart kunne se en advarsel mod deres brændstofforbrug på benzinpumperne. Foto: Our Horizon

Ligesom der på cigaretpakker advares mod rygning, vil bilisterne i North Vancouver, Canada, fremover blive advaret mod konsekvenserne ved at bruge benzin og diesel.

Et enstemmigt byråd i North Vancouver har netop vedtaget, at der på benzinpumperne skal være en advarsel mod de konsekvenser, som bilernes brug af fossile brændstoffer har for klimaet, folkesundheden og miljøet.

- "Budskabet er, at udledningen af fossile brændstoffer forårsager klimaforandringer," siger byens borgmester, Darrell Mussatto, til EcoWatch.com og tilføjer:

- "Jeg ville ikke kunne leve uden min bil, men jeg kan helt sikkert reducere mængden af ture, jeg tager i den."

Folk skal tænke over deres valg

Initiativet kommer fra non-profit-organisationen Our Horizon, som er stiftet af Rob Shirkey, der kalder vedtagelsen "historisk".

Ifølge ham er der andre byer i både USA og Canada, der har udvist interesse for initiativet, bl.a. San Francisco, men North Vancouver er den første by, som har vedtaget det ved lov.

Hensigten er at minde folk om, at vi hver især er en del af problemet med klimaforandringerne, og det at køre bil er ét af dem.

- "Ambitionen er ikke at få folk til at smide pumpen fra sig og gå væk fra deres bil. Vi har bare en automatiseret vaneadfærd: Vi tænker ikke over det at tanke benzin. Vi siger alle i Canada: 'skam dig, Alberta' og 'skam dig, tjæresand' (staten Alberta har store reserver af den meget forurenende tjæresand), men ved at pege fingre ad sådan noget, distancerer vi os fra problemet. Det er os, der skaber det meste af efterspørgslen på sådan et produkt," siger Rob Shirkey til EcoWatch.com.

Det endelige design af advarselsmærkaterne vil blive besluttet i begyndelsen af næste år, hvorefter de vil blive obligatoriske for tankstationerne. Billederne i denne artikel er designs foreslået af Our Horizon.

Der er godt 48.000 indbyggere i North Vancouver og ca. 84.000 i forstæderne.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

Alle billeder af: Our Horizon