Topnyheder

Forskere hjælper Kina med at udfase dyreforsøg


300.000 dyr bliver hvert år i Kina udsat for forsøg med skønhedsprodukter og efterfølgende aflivet. Foto: USDA/Wikimedia Commons

300.000 dyr kan i fremtiden undgå at blive brugt i dyreforsøg og efterfølgende aflivet. Britiske forskere er nemlig i færd med at hjælpe deres kinesiske kolleger med at udfase dyreforsøg inden for kosmetik- og skønhedsprodukter solgt i Kina. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge den kinesiske lovgivning skal al importeret kosmetik testes på dyr, før det må sælges i butikkerne. Dyreforsøg i denne sammenhæng har imidlertid været forbudt i Storbritannien siden 1998 og i EU siden 2013 - her bruger man i stedet kunstigt fremstillet menneskevæv, der tilmed giver et langt mere retvisende resultat af produkternes påvirkning på mennesker, end forsøg med dyr gør.

Men selvom produkter udviklet i for eksempel et EU-land er blevet testet på menneskevæv, skal de altså stadig testes på dyr i Kina, hvis de skal sælges på det kinesiske marked. Det har affødt kritik fra både dyreværnsorganisationer og kosmetikproducenter, skriver The Guardian. De kalder det spild af liv, tid og penge.

300.000 dyr dør hvert år

Kinesiske forskere har derfor anmodet briterne om hjælp med nye forskningsmetoder, og det har nu ført til et formelt samarbejde.

- "Vi må hjælpe kinserne med at nå et punkt, hvor det er sikkert for dem at stoppe med dyreforsøg. Deres forbrugere er nødt til at vide, at det er sikkert for dem at bruge kosmetikprodukterne, selvom de ikke længere testes på dyr," siger Judy MacArthur Clark fra dyreforskningsenheden under det britiske Home Office-ministerium, der bl.a. har ansvaret for forskningen på dette område.

Ifølge Judy MacArthur Clark bruger Kina årligt 300.000 dyr i forsøgene - og de aflives alle efterfølgende.

- "Det står klart, at det langsigtede mål i Kina er at få ændret loven, så dyr ikke længere bruges i forsøg med kosmetik i landet. Det vil ikke ske fra den ene dag til den anden, men jeg er sikker på, at det vil ske," siger hun.

Ifølge Nick Palmer fra organisationen Cruelty Free International, der arbejder på at afskaffe dyreforsøg, har både Brasilien, Rusland, Thailan, Sydkorea og "adskillige andre nationer" besluttet sig for at udfase dyreforsøg inden for kosmetik- og skønhedsprodukter.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE