Topnyheder

Ny slagteriskandale: "Dén der var helt sikkert i live"


Videooptagelser viste flere tilfælde af dyremishandling på et slagteri under Quality Pork Processors. Screendump: Compassion over Killing/YouTube

Storbritannien, Finland, Frankrig og nu USA. Slagterier rundt om i verden er de seneste måneder blevet afsløret for slem dyremishandling. Denne gang er det en af de største svineproducenter i USA, der er kommet i myndighedernes søgelys på grund af stærkt kritisable forhold afsløret i videooptagelser fra dyrevelfærdsgruppen Compassion over Killing. Det skriver Washington Post.

Compassion over Killing har afleveret over halvanden times optagelser fra en undercover-medarbejder til myndighederne af en slagterifabrik tilhørende Quality Pork Processors (QPP), som leverer til Hormel Foods.

- "De handlinger, der vises i videoen, som nu gennemgås, er forfærdelige og fuldstændig uacceptable, og hvis vi kan verificere videoens ægthed, vil vi iværksætte en offensiv undersøgelse af sagen og træffe de fornødne foranstaltninger," siger Adam Tarr, der er talsperson for det amerikanske landbrugsministerium, USDA.

Svin slagtes, mens de er ved bevidsthed

Videoen viser bl.a. ulovlig aflivning af svin. Ifølge loven skal det ske, uden at dyret føler smerte, men optagelserne viser, at svinene ikke altid bliver bedøvet og derfor er i live, når de får halsen skåret over.

- "Dén der var helt sikkert i live," siger en sløret slagterimedarbejder på et tidspunkt i processen.

Det ses også, at et svin er i live, da det hænger i sine bagben på et transportbånd. Svinet forsøger at løfte hovedet og rette sig op. Andre svin er stadig i live, når de bliver skoldet.

- "Hvis USDA var her, kunne de lukke os helt ned," siger en medarbejder.

Tilsynsmand sov

Slagteriet medvirker i et pilotprojekt - HACCP-Based Inspection Models Project - hvor der er færre tilsynsfolk, mens der slagtes endnu flere svin i timen. Hvor der førhen var syv tilsynsfolk ved transportbåndet, er der i pilotprojektet blot tre, da det sparer penge.

Projektet er blevet kritiseret for at gå på kompromis med dyrevelfærden, men det har ikke betydet, at det aflyses, og det er stadig muligt, at det bliver landsdækkende.

Videoen viser, at en af disse tilsynsfolk står med lukkede øjne op ad noget, der ligner et metalhegn, og angiveligt sover. En anden af tilsynsfolkene blev optaget i at juble, da et svin fik stød på ukorrekt vis.

QPP: Videoen er misvisende

Der var også store sundhedsmæssige problemer, idet flere svin havde bylder eller var tildækket af fæces.

- "Den fabrik er symbolet på alt, hvad der er galt med kødindustrien," siger Ted Genoways, der har skrevet bogen 'The Chain: Farm, Factory and the Fate of Our Food', og har set videooptagelserne.

QPP, der ejer det kritisable slagteri, mente oprindeligt, at videoen er misvisende.

- "Havde det været muligt at vise hele sekvensen af disse hændelser, så blev alle disse svin behandlet korrekt," sagde Nate Jansen, der er vicepræsident for QPP's HR-afdeling og kvalitetsservice, til Washington Post i midten af sidste uge.

Alligevel meddelte QPP så i fredags, at det nu har iværksat initiativer, der skal højne dyrevelfærden i produktionen. De ansatte skal på et nyt kursus, og der vil blive ført disciplinærsager mod medarbejdere, som i videoen ses bryde reglerne.

I løbet af de seneste par måneder har britiske politikere udtrykt ønske om videoovervågning på slagterier, efter at otte ud af ni tilfældigt udvalgte slagterier var blevet afsløret i at mishandle dyr. I Finland afstedkom afsløringen af dyremishandling på fire slagterier et dokumentarprogram og en tv-debat, og i Frankrig blev et slagteri lukket af samme årsag.

Se et uddrag af optagelserne her: (Advarsel: stærke billeder)

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk