Topnyheder

Forfatter kritiserer SeaWorld: Det er uværdigt at holde dyr fanget


Det er nedværdigende for spækhuggerne og os selv, at vi holder dyrene indespærret, mener forfatter og instruktør Philip Hoare. Foto: Jeff Kraus/flickr

Det er uforståeligt, at vi mennesker kan få os selv til at holde spækhuggere indespærret i akvarier, mener forfatter og instruktør Philip Hoare. På baggrund af SeaWorlds nylige udmelding om, at parken vil ændre sine spækhuggershows, har han skrevet et debatindlæg i The Guardian, hvori han kritiserer hele parkens foretagende - og lignende parker rundt om i verden for den sags skyld.

Han henviser til tal fra WDC, der viser, at 58 spækhuggere holdes fanget verden over.

- "Det er en situation, der ikke kun er uværdig for dyrene, men også for os. Hvordan kan vi være humane, når vi udøver en sådan ondskab over for arter, der er knyttet så nært til os såvel kulturel som genetisk?" skriver Philip Hoare, der har instrueret en række naturfilm for BBC, er gæsteforelæser på Southampton University og har skrevet flere bøger, herunder 'The Sea Inside' og 'The Whale: In Search of the Giants of the Sea'.

Han fortæller, at han som barn i 1970'erne besøgte et delfinakvarium - Windsor Safari Park - hvor han så de forskellige tricks, som havdyrene havde lært; at gribe fisk med munden, hoppe gennem hulahop-ringe og balancere med bolde. Han så også spækhuggeren Ramu, der siden blev forflyttet til SeaWorld, optræde. De imponerende dyr agerede på en unaturlig og nedværdigende måde, mener han.

- "Det var patetisk," skriver han om sin oplevelse.

"Udviser psykotiske tegn"

- "På mange måder er dyrene deres egen værste fjende. Vi elsker dem, fordi de tydeligvis er intelligente, fordi de er glatte, hydrodynamiske og fantasiversioner af os selv, og fordi vi kan putte dem ned i en tank og få dem til at optræde som underholdning for os," skriver han og nævner, at vi objektificerer dyrene i stedet for at se på dem som levende individer.

- "Når spækhuggerne ikke vises frem, er de ofte holdt indespærret i tanke, der er uden for publikums synsfelt. Dyr, der er vant til havets tredimensionelle rummelighed, kan ikke engang placere sig selv i en vertikal position. Det undrer ikke, at individuelle hvaler udviser symptomer, som hos mennesker ville blive anset som en psykose."

Politiker vil have lukket SeaWorld

SeaWorld har været udsat for massiv kritik, særligt efter at dokumentarfilmen Blackfish udkom i 2013. Der er også øget pres fra myndighedernes side. I efteråret tillod de SeaWorlds i San Diego at udvide, men kun på betingelse af at parken stopper med at avle nye spækhuggere. Det er endnu uvist, hvad SeaWorld vælger at gøre.

I sidste uge meddelte Californiens demokratiske kongressmedlem Adam Schiff, at han er ved at udarbejde et lovforslag, der skal gøre det ulovligt at avle, importere og eksportere spækhuggere til offentlig fremvisning. Det vil konkret betyde, at SeaWorlds nuværende spækhuggere vil være de sidste i parken.

Trods faldende besøgstal og en dykkende aktiekurs planlægger selskabet bag SeaWorld at udvide østpå; der er planer om et akvarium i Saudi-Arabien.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE