Topnyheder

Ekspert slår alarm: Rekordhøjt CO2-niveau - der skal handles NU


Niveauet af CO2, methan og nitrogenoxid stiger og stiger. 2014 slog rekorden fra 2013 mht. indholdet af drivhusgasserne i atmosfæren. Foto: Guy Gorek/flickr

For 30. år i træk slår indholdet af CO2 i vores atmosfære rekord, og det er således et kraftigt signal om, at en ambitiøs klimaaftale ved topmødet i Paris er særdeles vigtig at opnå.

De nye tal kommer fra World Meteorological Organization (WMO) ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- "Hvert år siger vi, at tiden er ved at rinde ud. Vi er nødt til at handle NU for at sænke udledningen af drivhusgasser, hvis vi ønsker at bevare en chance for at holde den globale opvarmning på et bare nogenlunde håndterbart niveau," advarer Michel Jarraud, der er sekretærgeneral for WMO, i en skriftlig udtalelse. Det er således WMO selv, der har skrevet "nu" med versaler, og det er altså hverken Globalens eller Reuters' egen tolkning.

Vi når snart nyt CO2-niveau

Niveauet af CO2 i 2014 nåede et gennemsnit på 397.9 ppm (partikler per million), men til tider var niveauet over 400 ppm. Inden længe vil indholdet af CO2 permanent være over 400 ppm, vurderer Michel Jarraud. I slutningen af 1700-tallet var indholdet af CO2 på ca. 270 ppm.

Michel Jarraud fra WMO advarer mod den stigende mængde af drivhusgasser i atmosfæren. Foto: Jean-Marc Ferré/flickr

Siden 1984, da WMO's mere pålidelige målinger blev påbegyndt, har hvert efterfølgende år slået det foregående års rekord med hensyn til indholdet af CO2 i atmosfæren. Også niveauet af drivhusgasserne methan og nitrogenoxid er steget markant - faktisk er stigningen af disse to gasser på sit højeste niveau i 10 år.

- "Det betyder varmere temperaturer på kloden, mere ekstreme vejrfænomener såsom hedebølger, oversvømmelser, smeltende is, stigende hav og en øget forsuring af havene. Det sker allerde nu, og vi er på vej mod usikkert territorium med skræmmende fart," siger Michel Jarraud.

De primære CO2-udledere er ifølge WMO vores afbrænding af fossile brændstoffer, landbruget, cementproduktionen og skovrydning.

Løfter er langt fra nok

Over 150 lande har nu afgivet deres klimaløfter forud for klimatopmødet i Paris, men en FN-analyse viser, at de kun rækker til en maksimal temperaturstigning på ca. tre grader celsius sammenlignet med niveauet før den industrielle revolution i 1700-tallet.

Flere forskere har ellers sagt, at smertegrænsen er på to grader celsius, hvis vi vil undgå uoprettelige klimaskader. Ifølge Michel Jarraud er selv dét tal dog for højt.

- "To grader vil være slemt nok, men det vil dog være bedre end tre grader. Selvfølgelig ville det have været endnu bedre med blot én grad... men én grad er ikke muligt længere. Det kan bare ikke lade sig gøre. Det er for sent."

Sidste års rapport fra WMO med tal over 2013 viste, at niveauet af CO2 var 142 pct. højere end i 1750, og at methan og nitrogenoxid var hhv. 253 pct. og 121 pct. højere end dengang. Tidligere tiders indhold af drivhusgasser kan bl.a. måles i islagene ved Grønland og Antarktis.

Rapporten viste også, at forsuringen af havet - hvilket har store konsekvenser for økosystemerne og dyrelivet - sker i et højere tempo end på noget andet tidspunkt i løbet af de seneste 300 mio. år.

Som om det ikke var nok, lyder det i en ny advarsel fra Verdensbanken, at der vil være 100 mio. flere fattige i verden i 2030, hvis ikke verdenslederne formår at tackle klimaforandringerne. Det skyldes, at klimaforandringerne vil ramme udviklingslandene hårdere end industrilandene.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk