Topnyheder

Nyt koncept: Grise får lov at leve hele livet i det fri


Her ses en af frilandsgrisene fra det nye koncept Hedemarkds Frilandsgrise. Foto: Dagrofa

Der er en verden til forskel mellem de fikserede industrigrise og de grise, der i et nyt velfærdskoncept får lov at leve hele deres liv i det fri. Her får de adgang til områder med både græs samt krat og kan spise både græs, rødder og bær.

Konceptet går under navnet Hedemarks Frilandsgrise og kan købes i Meny. Hvor grisene i det nye koncept får lov til at være udenfor permanent, bliver almindelige frilandsgrise fra det eksisterende koncept Friland født på marker og vokser op i stalde med adgang til udearealer.

Grisene udnytter pladsen

Svineproducent Torben Langer er den første landmand, der kan kalde sig producent af Hedemarks Frilandsgrise. Han har opdrættet 180 grise under det nye koncept og så med det samme, hvordan de udnyttede den pludselige adgang til naturen.

- "Der gik ikke ret længe efter, vi havde lukket dem ud, før jeg ikke kunne se nogen af dem. Det må betyde, at de hygger sig," siger Torben Langer i en pressemeddelelse fra Dagrofa, der står bag Meny-kæden.

- "Der er selvfølgelig en masse udfordringer i at have grisene gående på en hedemark i stedet for en stald. Men det er jo også de udfordringer, der gør det sjovt at arbejde med."

Han håber, at kunderne i Meny vil tage godt imod Hedemarkens Frilandsgrise, så der også i fremtiden er basis for at opdrætte flere grise i det fri.

Naturlig adfærd

Dyrenes Beskyttelse ser meget positivt på det nye koncept, der er et resultat af et tæt samarbejde mellem supermarkedet Meny og det eksisterende koncept Friland, som Dyrenes Beskyttelse selv var med til oprindeligt at udvikle.

- "I dette koncept får grisene mulighed for at udleve deres naturlige adfærd på hedemarken, hvilket er vigtigt i forhold til god dyrevelfærd. Fødevarer produceret med høj dyrevelfærd er stærkt efterspurgt af forbrugerne, og med denne lancering får de endnu et dyrevelfærdsprodukt at vælge imellem i køledisken," påpeger Henrik Westh, retailmanager i Dyrenes Beskyttelse.

Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE