Topnyheder

Tidligere McDonald's-leverandør erkender dyremishandling - får bøde på $25


Chicken McNuggets kan komme fra kyllinger, der er blevet mishandlet. To fjerkræavlere har netop erkendt sig skyldige i dyremishandling. Foto: Carlos/flickr

To kyllingeavlere, der har leveret kød til bl.a. McDonald's, har erkendt dyremishandling. Deres straf: En bøde på 25 dollars (ca. 172 kr.). Derudover skal de betale sagsomkostningerne og får et års prøvetid, hvor der vil være opsyn med, at de ikke begår lignende kriminalitet.

Ifølge USA Today har de to ejere af T&S Farm i Dukedom, Tennessee, i retten erkendt dyremishandlingen, efter at skjulte optagelser fra Mercy for Animals viste kyllingernes forhold på farmen.

Sagen blev omtalt på Globalen den 31. august. I optagelserne ser man, at kyllinger bliver slået med en spydlignende pind, trampes på hovedet, smides i spande, mens de langsomt dør, nogle er deforme, og sygdom er udbredt på farmen.

Farmen leverede kød til Tyson Food, der er en af hovedleverandørerne til McDonald's, og som videredistribuerede kødet til McDonald's Chicken McNuggets. T&S Farm er siden blevet boykottet af Tyson Food.

Tyson Foods har efterfølgende udtalt sig til magasinet Fortune:

- "Vi er forpligtede til dyrenes velfærd, men mener ikke at denne video præcist afspejler, hvordan kyllinger behandles blandt de tusindvis af farmere, der leverer til os," siger talsmand Worth Sparkman.

Organisation: Patetisk

Nathan Runkle, præsident for Mercy for Animals, mener, at straffen er alt for mild.

- "Desværre er bøden mod de dømte et patetisk slag over fingrene, og det vil sandsynligvis ikke virke afskrækkende over for fremtidige voldshandlinger mod dyr. I stedet for at tillade, at dyremishandling fortsætter ukontrolleret hos sine leverandører, bør McDonald's øjeblikkeligt handle ved at implementere meningsfulde dyrevelfærdsregler, der sikrer, at ingen kyllinger fremover bliver ulovligt tortureret for at laves til Chicken McNuggets."

I samme forbindelse opfordrer Nathan Runkle på vegne af Mercy for Animals, at McDonald's og Tyson Foods stopper brugen af fjerkræ, der fremavles til en abnorm og unaturlig vækst, der medfører helbredsproblemer, at de sørger for, at kyllingerne får mere plads, at de får adgang til naturligt lys og ikke blot lamper, og at de får muget ud jævnligt.

McDonald's har udsendt følgende erklæring til Fortune:

- "McDonald's handler ikke længere med eller bruger fjerkræ, der leveres af T&S Farm. Vi har længe ment, at det at behandle dyr med omsorg og respekt er en vigtig del af at have en ansvarlig leverandørkæde. Vi har engageret os i at arbejde med dyrevelfærd og samarbejde med industrielle eksperter for at fremme bedre ledelse, en stærk uddannelse af medarbejdere, og at praksisser bliver verificeret."

Se optagelserne fra T&S Farm her (advarsel: stærke billeder):

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE