Topnyheder

EU vil gøre op med vores smid-væk-kultur


Borgerne i EU skal begynde at genanvende mere, så økonomien kan blive mere bæredygtig og affaldsmængden mindre. Foto: Alex Proimos/flickr

Vi skal stoppe med at smide så meget ud, og det skal være billigere at genbruge og få repareret alt fra elektronik til bygninger. Sådan lyder det i et arbejdsdokument fra EU, som nyhedsbureauet Reuters har set et udkast fra.

I EU er man nemlig ved at udarbejde en strategi, der skal skubbe samfundet hen i en mere miljøvenlig og bæredygtig retning, så forbrugerne kommer til at genbruge mere. Det forventes, at planen med en klar strategi vil foreligge officielt i december.

Ifølge udkastet indebærer planen bl.a., at når bygninger rives ned, skal ingeniørerne sikre, at brugbart materiale bliver genbrugt. Bygningsindustrien skal også blive bedre til at håndtere farligt affald.

Vores plastic ender i naturen

Derudover skal vores genbrugsniveau øges og mængden af plastic-, metal- og madaffald reduceres. Tal viser, at gennemsnitligt 40 pct. af EU-husstandenes affald genanvendes, men at blot 25 pct. af plastic genanvendes, og at øvrige 50 pct. af den ender i naturen, hvor den truer dyrelivet og økosystemerne.

EU ønsker også, at firmaer skriver i produktmanualerne, hvordan forbrugerne selv kan reparere produkterne, hvis de går i stykker.

Der skal også ses nærmere på fødevareetiketterne, og hvorvidt de rent faktisk får forbrugerne til at smide varerne ud, før det egentlig er nødvendigt.

Tidligere i år forbød den amerikanske stat Hawaii salget af engangsplasticposer. Altså poser, der udleveres ved kassen i supermarkeder, lavet af et ikke-nedbrydeligt materiale, og som ikke er designet til at kunne blive brugt flere gange; dvs. poser, som ikke er lavet af vaskbart eller ekstra holdbart materiale.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE