Topnyheder

Klimaministeren har holdt hemmeligt møde med Bjørn Lomborg


Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) (t.h.) har holdt et hemmeligt telefonmøde med klimadebattør Bjørn Lomborg. Foto: Jens Astrup/flickr

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har afholdt et telefonmøde med den kontroversielle klimadebattør Bjørn Lomborg. Ministeriet vil dog ikke ud med, hvad indholdet og resultatet af mødet blev. Det skriver Verdensnaturfonden (WWF) i en pressemeddelelse.

Ifølge aktindsigter, som WWF er kommet i besiddelse af, fandt telefonmødet sted den 20. august i år, og dagsordenen for mødet var bl.a. mulighederne for, om Bjørn Lomborg og hans økonomiske tænketank Copenhagen Consensus Center kunne komme på finansloven for 2016.

Energi-, Forsynings- og Klimaaministeriet har dog nægtet at give yderligere aktindsigt i mødets detaljer og begrunder bl.a. sit afslag med, at der er tale om "interne arbejdsdokumenter", og at der er tale om dokumenter, som er udarbejdet som led i betjening af ministeren.

Fem hemmelige minutter

Hvad WWF dog ved fra de udleverede aktindsigter er, at Bjørn Lomborg har bedt om, at dagsordenen handlede om, hvordan han kunne hjælpe med en "bedre" klimadebat og om finansloven 2016.

Derudover var det afgørende for Bjørn Lomborg, at de første fire til fem minutter af mødet forblev hemmeligt og kun mellem ham og klimaminister Lars Christian Lilleholt - altså uden at embedsmænd kunne lytte med.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt har tidligere udtrykt interesse for at støtte Bjørn Lomborg finansielt over finansloven. Det ønske bakkes op af Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, der begge mener, at han gør klimadebatten mere nuanceret, men p.t. er der ikke flertal for det i Folketinget.

Advarer mod at støtte enkeltpersoner

Professor Katherine Richardson, der er leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet, har tidligere advaret mod at give statsstøtte til enkeltpersoners forskning.

- "Det er en rigtig dårlig idé, når politikere beslutter, at en bestemt forsker skal ansættes. Hvis man gerne vil etablere et bestemt forskningscenter, er det bedst gjort ved at give penge til dét og så lade det akademiske samfund finde ud af, hvem der er de rigtige personer til at være i et sådant center,« sagde Katherine Richardson, der var formand for den tidligere VK-regerings Klimakommission fra 2008-2010, i juli til information.dk.

Bjørn Lomborg betragtes som kontroversiel, bl.a. fordi han ikke selv er klimaforsker, men uddannet i statskundskab - alligevel agerer han klimadebattør ved at tage udgangspunkt i andres forskning, men han har fået kritik for at cherry-picke - dvs. til- og fravælge informationer, så de passer til hans egen dagsorden.

Protester i Australien

Tdligere på året var der protester fra ansatte på University of West Australia i Perth, da de hørte, at deres universitet skulle indlede et samarbejde med Bjørn Lomborg.

Hans tænketank Copenhagen Consensus Center skulle med støtte fra den australske regering tilknyttes universitetet, hvor Bjørn Lomborg ville blive adjungeret professor. Altsammen finansieret af staten, og der var udsigt til ekstra millioner i eksterne midler.

Men universitetets ansatte var ligeglade med pengene i denne situation. Bjørn Lomborgs navn og hans relativt beskedne akademiske formåen ville ødelægge universitetets integritet og ry, lød kritikken.

- "Det (Copenhagen Consensus Center) anses som et foretagende, der er drevet af bestemte målsætninger, der har til formål at fremsætte specifikke budskaber ind i den offentlige debat og i visse tilfælde få relativt ekstreme holdninger til at virke mere acceptable i den offentlige debat," sagde dr. Frank Jotzo, leder af the Centre for Climate Economics and Policy ved Australian National University, til The Guardian.

Også den australske klimaprofessor Tim Flannery var kritisk:

- "Hans (Lomborgs) budskab har ikke ændret sig de seneste ti år, og han mener stadig, at vi ikke bør tage skridt til at modvirke klimaforandringerne. Når nogen er uvillige til at tilpasse deres synspunkter på grundlag af ny forskning eller ny viden, er det som regel et tegn på, at disse synspunkter er politisk motiveret," sagde han ifølge politiken.dk.

Efter et stormøde på universitetet og 6.000 underskrifter indsamlet på nettet, blev projektet droppet. I slutningen af oktober valgte den australske regering så også at droppe planerne om at bruge fire mio. dollars (ca. 19 mio. kr.) på Lomborgs Consensus Center

Har modtaget over 100 mio. kr. i statsstøtte

Bjørn Lomborg har desuden udgivet bøger om klimaudfordringerne, men også her har han modtaget kritik. Om hans bog The Sceptical Environmentalist lød det fra økonom ved University of Birmingham Matthew Cole tilbage i 2001:

- "Lomborgs analyse lider under flere problemer, herunder en selektiv brug af data, oversimplificering af problemstillinger, han fremsætter de forkerte spørgsmål, og han mangler objektivitet i sin søgen efter optimisme."

Samme type kritik blev fremsat fra professor Frank Jotzo, Australian National University, tidligere på året. Han peger ligeledes på, at Lomborgs tænketank udarbejder sine analyser på forkerte grundlag; ved at visse problemstillinger ganske enkelt ignoreres, for at man kan nå frem til bestemte konklusioner.

Copenhagen Consensus Center var tidligere på finansloven i Danmark, da VK-regeringen havde magten i 2000'erne, men centret blev fjernet fra finansloven af den daværende SRSF-regering. Bjørn Lomborg har med sine aktiviteter først i Institut for Miljøvurdering og siden Copenhagen Consensus Center sammenlagt modtaget over 100 mio. kr. i statsstøtte.