Topnyheder

Nye afsløringer af dyremishandling på slagterier - nu i Finland

For nyligt var det britiske politikere, der krævede videoovervågning på britiske slagterier, efter at skjulte optagelser viste udpræget dyremishandling i industrien. Nu viser nye optagelser lignende mishandling på fire finske slagterier. Et af dem hører under firmaet HKScan, der eksporterer kød til 50 lande.

Det er den finske dyreværnsorganisation Oikeus Eläimille (Justice for Animals), som står bag optagelserne, der viser dyr, som rutinemæssigt bliver slået - bl.a. med elektriske stave i hovedet.

- "Det fundamentale problem i at dræbe dyr er, at de ikke ønsker at dø. Slagterne bliver derfor nødt til at bruge strømstave, som de må slå dyrene med, for de har ikke i sinde frivilligt at gå deres død i møde," siger Kristo Muurimaa fra Oikeus Eläimille ifølge Animal Equalitys hjemmeside.

- "Denne type vold er en direkte konsekvens af, hvordan vores samfund ser på dyr som rene produkter. Så længe vi fortsætter med at spise millioner af dyr hvert år, vil volden fortsætte," tilføjer han.

Oikeus Eläimille hævder også, at dyrlæger så mishandlingen uden at gribe ind.

Industrien vil indføre permanent overvågning

Optagelserne indgik i en dokumentar, der for nyligt blev vist på finsk tv, og det afstedkom en tv-debat om overvågning på finske slagterier.

HKScans fødevareschef for kvalitetskontrol, Pia Nybäck, udtalte i tv-debatten, at HKScan vil installere videoovervågning i områder, hvor det kan være mest relevant ud fra dyrevelfærdsmæssige forhold, men der skal tages hensyn til lovgivningen om overvågning.

Kristo Muurimaa fra Oikeus Elämille deltog også i debatten og spurgte, om offentligheden må få online-adgang til overvågningsbillederne.

Hertil svarede Pia Nybäck, at hun ikke kunne udtale sig om det på nuværende tidspunkt, men at åbenhed er vigtigt.

Fødeproducenten S Groups vicepræsident, Ilkka Alarotu, tilføjede, at åbenhed er vigtigt for den finske kødindustri.

- Alt, der minder om hemmelighedskræmmeri, øger spekulationerne," sagde han.

Lignende sag i Storbritannien

I Storbritannien har over 100 parlamentsmedlemmer bakket op om et lovforslag om at indføre obligatorisk videoovervågning på britiske slagterier.

Forslaget er kommet på baggrund af videooptagelser, som har vist dyremishandling på otte ud af ni tilfældigt udvalgte slagterier i Storbritannien. Dyrene blev eksempelvis slået med knytnæve i hovedet, brændt med cigaretter, sparket, og slået med bat.

I Storbritannien har flere slagterier faktisk frivilligt indført videoovervågning, men politikere vil gøre det obligatorisk og mere dækkende - kameraene skal filme flere områder, der ikke i dag overvåges. I øvrigt skete dyremishandlingen også i disse tilfælde, på trods af at der er dyrlægekontrol.

Se optagelserne af de finske slagteriers dyremishandling her: (advarsel: stærke billeder)

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE