Topnyheder

Miljøminister: Skovrydning var skyld i ebola-epidemien


Rydningen af skovområder øger risikoen for, at sygdomme som ebola overføres fra dyr til mennesker, lyder det fra den franske miljøminister. Ebola-udbruddet i Vestafrika de seneste år, har kostet over 11.000 mennesker livet. Foto: CDC Global/Wikimedia Commons

Fældningen af skovområder i det vestlige Afrika kan have forårsaget det alvorlige udbrud af ebola, som vurderes at have kostet over 11.000 mennesker livet.

Sådan lyder det fra den franske miljøminister Ségolène Royal i forbindelse med et møde om bæredygtighed og klima, der afholdes i London forud for klimatopmødet i Paris om en måned. Det skriver The Guardian.

I tiden før udbruddet blev der ryddet store skovområder for at gøre plads til landbrug og minedrift.

- "Denne ødelæggelse af naturlige levesteder for de frugtspisende flagermus drev dyrene mod menneskets bosættelser i jagten på mad, og virussen kan være overført i forbindelse med denne øgede kontakt, som var et resultat af skovrydning," siger Ségolène Royal.

Ebola-udbruddet, der begyndte i december 2013, er det første af sin slags i verdenshistorien til at blive klassificeret som en epidemi. Tidligere ebola-udbrud kom under kontrol inden for få uger, men denne gang hærgede virussen gennem hele 2014 - og selvom der er stadigt færre smittetilfælde i det vestlige Afrika, er smittefaren ikke overstået endnu.

Forskning bakker op om tesen

Ifølge The Guardian baserer Ségolène Royal sin udtalelse på, hvad en række forskere tidligere har nævnt som en årsag.

I september offentliggjorde det FN-støttede Environmental Research Management Foundation en rapport, som konkluderede, at skovrydning øger risikoen for at flagermus smitter mennesker med ebola.

Et studie fra 2012 påviste også en sammenhæng mellem tidligere ebola-udbrud og menneskets indtrængen i ellers uberørte naturområder.

- "Omfattende skovrydning og menneskelige aktiviteter dybt inde i skovene kan have fremmet direkte eller indirekte kontakt mellem mennesker og virussens naturlige ophav," lød det bl.a. i studiet ifølge Washington Post.

Den samme problemstilling blev beskrevet af videnskabsjournalist og forfatter Sonia Shah på Yale Universitys miljø- og klimahjemmeside e360. I 2009 skrev hun en artikel, hvori hun interviewede en række eksperter, der sagde, at klimaforandringer og skovrydning øger risikoen for, at dyr smitter mennesker med farlige sygdomme såsom ebola.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE