Topnyheder

Forskere har fundet et gigantisk hul i ozonlaget


Det største hul i ozonlaget nogensinde er blevet registreret over Antarktis. Da hullet var størst i begyndelsen af oktober, var det større end hele Rusland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters baseret på meldinger fra World Meteorological Organisation (WMO).

Den 2. oktober nåede hullet sit hidtil største omfang, da dets areal var 28,2 mio. km2, hvilket er markant større end Rusland, der som verdens største land er 17,1 mio. km2 inkl. vandområder. Hullet er siden blev mindre, og WMO vurderer, at det vil være lukket i løbet af nogle årtier.

- "Det viser os, at problemet med huller i ozonlaget stadig er her, og at vi er nødt til at forblive opmærksomme. Men der er ingen grund til unødig alarm. Set i det store billede så hæmmer det ikke den langsigtede heling af ozonlaget i de kommende årtier," siger Geir Braathen, seniorforsker ved WMO's Atmospheric and Environment Research Division ifølge Reuters.

Hullerne i ozonlaget udvider og trækker sig sammen løbende, og de bliver størst i vintermånederne.

Geir Braathen siger, at vi kan forvente at se store huller i ozonlaget indtil omkring 2025. Ifølge WMO kan ozonlaget været helt igen i næste århundrede.

Nye køleskabe ødelægger ozonlaget

Ozonlaget beskytter os mod solens ultraviolette og kræftfremkaldende stråling, og det kan beskadige dna i organismer, hvilket kan ødelægge økosystemerne.

Ozonlaget har lidt skade på grund af en høj udledning af CFC-gasser i 1900-tallet. En aftale indgået i 1987 betød, at verdensnationerne skulle udfase brugen af gasserne, og det har langsomt nedbragt mængden af CFC i atmosfæren og dens ozon-ødelæggende effekt, således at ozonlaget på lang sigt kan komme sig.

Et nyligt studie har dog vist, at køleelementerne i de moderne køleskabe har en negativ påvirkning på ozonlaget, fordi de udleder HFC-gasser, der også nedbryder ozonlaget omend i mindre alvorlig grad end CFC.

Ifølge Nasas atmosfæreforsker Margaret Hurwitz, der er hovedforfatter bag studiet, er det ikke en direkte trussel på samme niveau som CFC-gasser, men der sker en påvirkning.

Studiet viser også, at HFC-gasser - i øvrigt ligesom CFC-gasser - er kraftige drivhusgasser, som bidrager til den globale opvarmning. Hvis det nuværende produktionsniveau af køleskabe med HFC-gasser fortsætter, vil gasserne i 2050 have en opvarmende effekt, der svarer til 20 pct. af, hvad CO2 vil have, viser studiet.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE