Topnyheder

Rekordvarmen fortsætter verden over - Norges vejr fremhæves som usædvanligt


Det meste af Sydamerika samt dele af Afrika, Mellemøsten, Europa og Asien har haft rekordhøje temperaturer i september. Her ses en skovbrand i Oregon, USA. Foto: Ilp Photo Archie/flickr

De nyeste klimatal fra USA viser, at 2015 er på vej til at overgå det rekordvarme 2014 og bl.a. fremhæves Norges vejr som værende usædvanligt varmt.

Tallene, der er udgivet af det amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa), viser, at den globale temperatur på land og i havet i september var 0,9 grader celsius højere end gennemsnittet for måneden i hele det 20. århundrede. Dermed er sidste års septemberrekord også stukket.

Det er desuden den varmest registrerede september, siden målingerne blev påbegyndt i 1880. Ifølge Nasas målinger er dette års september dog ikke varmere end sidste år.

Rekordhøje temperaturer blev observeret i det meste af Sydamerika samt dele af Afrika, Mellemøsten, Europa og Asien. Norge bliver fremhævet på en illustration over ni af verdens største usædvanligheder i måneden, da man her havde en temperatur, der var hele 2,2 grader celsius over gennemsnittet for september.

Dog havde Spanien og Storbritannien det koldere end gennemsnittet. Trods enkelte regioners koldere vejr viser dataene sammenlagt, at langt flere områder har haft varmerekorder.

Arktis og Antarktis er svundet ind

Varmen påvirker også isen ved Artis og Antarktis. Førstnævnte område var i september knap 29 pct. mindre end sit gennemsnit for perioden mellem 1981 og 2010 - altså 1,9 mio. km2 mindre. Siden 1979 har Arktis kun tre gange tidligere været mindre i september, end det var tilfældet i år. Det viser en analyse fra National Snow and Ice Data Center, der har brugt data fra Noaa og Nasa.

Antarktis var 0,53 pct. mindre end sit gennemsnit for perioden 1981-2010 - eller hvad der svarer til, at området var ca. 259.000 km2 mindre end normalt.

Illustration: Noaa

Af andre usædvanligheder i vejret fremhæver Noaa regnvejrsmængden i dele af Kina, Mongoliet og Japan. Nogle områder fik næsten dobbelt så meget regn som normalt. Helt modsat har man i Australian haft en usædvanligt udbredt tørke, som har ført til den tredjetørreste september siden 1900.

Vurderer man temperaturudviklingen på land og i havet for årets først ni måneder - altså fra og med januar til og med september - har det været de varmeste ni måneder registreret, siden målingerne begyndte i 1880: 0,85 grader celsius over gennemsnittet for det 20. århundrede.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE