Topnyheder

Jurist: Mennesket er ondt og egoistisk


I 2010 gik dyreværnsorganisationen Oikeutta eläimille ("Justice for Animals") undercover i den finske pelsindustri. Dette billede er et blandt flere, der viser dyrenes forhold. Foto: Oikeutta eläimille ("Justice for Animals")/Wikimedia Commons

- "Folk har aldrig før været så onde, som de er nu. Det har vi det dog fint med, for vi er ikke blot onde - vi er også egoistiske." Den australske jurist Jordan Sosnowski lægger ikke fingre imellem i sit indlæg om dyrevelfærd i den australske avis Sydney Morning Herald.

Emnet ligger hende da også nært: Ud over at være jurist er hun på Australian National University ved at tage en ph.d. om menneskets forhold til dyr og er desuden med i ledelsen for dyreværnsgruppen Australia for Dolphins.

Hun mener, at menneskets behandling af dyr aldrig har været værre, efter at vi har industrialiseret produktionen og samtidig nægter at indse, hvor ilde dyrene har det.

- "Jeg taler ikke bare om et egoistisk gen her, men om en fuldstændig egoistisk generation. En generation med parametre, der overskrider både alder, kultur og tro. En global hær af 'hvad-får-vi-selv-ud-af-det', som vifter med deres selfiestænger frem for sværdet."

Vi behandler måske hinanden bedre - men ikke dyrene

Jordan Sosnowski inddrager dog den kognitive forsker Steven Pinker, der har argumenteret for, at mennesket aldrig har været mere empatisk og fredeligt, hvilket bl.a. ses i, at den tid, vi lever i, er den mest fredelige æra i menneskehedens historie. Hun er dog ikke helt enig i, at hans teori holder i praksis.

- "Det kan godt være, at vi er venligere mod hinanden, men dem længere nede i fødekæden har det bestemt ikke bedre. Hvis vi kan bruge dyr til noget, gør vi det: til mad, mode, underholdning og forsøg. Og når vi gør det, er det nøjagtig, fordi vi har fejlet i at udøve selvkontol, empati, fairness og fornuft," skriver hun.

Kalve sidder indespærret i bokse så små, at kalvene ikke er i stand til at vende sig om. Foto: Roee shpernik/Wikimedia Commons

Hun nævner, at en australier i gennemsnit spiser 116 kg kød om året - ni gange mere end den anbefalede mængde, og at 70 mia. landdyr hvert år dræbes i fødevareindustrien på verdensplan - over seks mio. hver eneste time.

- "Fordi den industrielle fødevareproduktion har erstattet de traditionelle landbrugsmetoder, er 'fra jord til bord'-processen usynliggjort. Intet individ kan få skylden for det, men samtidig er alle på én gang skyldige," skriver Jordan Sosnowski.

Det skal dog siges, at her er usikkerhed i tallene. Jordan Sosnowski bruger A Well-Fed World som kilde, men ifølge Animal Equality er tallet 56 mia., mens Adaptt ud fra en række rapporterer estimerer, at der årligt slagtes op mod 150 mia. dyr, hvis man medtager havdyr i optællingen.

Alene i Danmar blev der sidste år slagtet over 120 mio. landdyr ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.

Dyreforsøg er misvisende

Jordan Sosnowski kommer også ind på behandlingen af dyr i andre brancher end fødevarebranchen, herunder mode- og underholdningsbranchen.

Hun henviser til, at 50 mio. dyr dræbes hvert år for deres pels - nogle pelses, mens de stadig er levende - og at op mod 17.000 væddeløbshunde bliver dræbt i Australien hvert år, fordi de ikke er konkurrencedygtige.

En elefant "trænes" til at underholde. Foto: Heather Norwood

Vilde, eksotiske dyr som elefanter og tigre bruges i cirkusser, og i SeaWorld indfanges og avles spækhuggere og delfier i fangenskab, nævner hun.

Også medicinalindustrien udnytter og mishandler dyrene, selvom undersøgelser peger på, at dyreforsøg ikke nødvendigvis er den bedste metode til at udvikle ny medicin og behandling til mennesker.

Som opbakning til sidstnævnte argument kan der henvises til et blogindlæg i Huffington Post i 2013 af neurolog Aysha Akhtar, der har vurderet en række dyreforsøg, og hvilke resultater de førte til. Her fandt Aysha Akhtar så store usikkerheder i eksperimenternes konklusioner, at hun finder metoden med dyreforsøg upålidelig. Vores biologiske forskelle er simpelthen for store, hvad enten det drejer sig om forskellen mellem mennesker og chimpanser, hunde eller mus, konkluderer hun.

- "Ud over at være særdeles ondskabsfulde og formålsløse, er dyreforsøg fuldstændig ubrugelige, når det kommer til at konkludere, om methylprednisolone (et medikament, hun benytter som eksem