Topnyheder

Jurist: Mennesket er ondt og egoistisk


I 2010 gik dyreværnsorganisationen Oikeutta eläimille ("Justice for Animals") undercover i den finske pelsindustri. Dette billede er et blandt flere, der viser dyrenes forhold. Foto: Oikeutta eläimille ("Justice for Animals")/Wikimedia Commons

- "Folk har aldrig før været så onde, som de er nu. Det har vi det dog fint med, for vi er ikke blot onde - vi er også egoistiske." Den australske jurist Jordan Sosnowski lægger ikke fingre imellem i sit indlæg om dyrevelfærd i den australske avis Sydney Morning Herald.

Emnet ligger hende da også nært: Ud over at være jurist er hun på Australian National University ved at tage en ph.d. om menneskets forhold til dyr og er desuden med i ledelsen for dyreværnsgruppen Australia for Dolphins.

Hun mener, at menneskets behandling af dyr aldrig har været værre, efter at vi har industrialiseret produktionen og samtidig nægter at indse, hvor ilde dyrene har det.

- "Jeg taler ikke bare om et egoistisk gen her, men om en fuldstændig egoistisk generation. En generation med parametre, der overskrider både alder, kultur og tro. En global hær af 'hvad-får-vi-selv-ud-af-det', som vifter med deres selfiestænger frem for sværdet."

Vi behandler måske hinanden bedre - men ikke dyrene

Jordan Sosnowski inddrager dog den kognitive forsker Steven Pinker, der har argumenteret for, at mennesket aldrig har været mere empatisk og fredeligt, hvilket bl.a. ses i, at den tid, vi lever i, er den mest fredelige æra i menneskehedens historie. Hun er dog ikke helt enig i, at hans teori holder i praksis.

- "Det kan godt være, at vi er venligere mod hinanden, men dem længere nede i fødekæden har det bestemt ikke bedre. Hvis vi kan bruge dyr til noget, gør vi det: til mad, mode, underholdning og forsøg. Og når vi gør det, er det nøjagtig, fordi vi har fejlet i at udøve selvkontol, empati, fairness og fornuft," skriver hun.

Kalve sidder indespærret i bokse så små, at kalvene ikke er i stand til at vende sig om. Foto: Roee shpernik/Wikimedia Commons

Hun nævner, at en australier i gennemsnit spiser 116 kg kød om året - ni gange mere end den anbefalede mængde, og at 70 mia. landdyr hvert år dræbes i fødevareindustrien på verdensplan - over seks mio. hver eneste time.

- "Fordi den industrielle fødevareproduktion har erstattet de traditionelle landbrugsmetoder, er 'fra jord til bord'-processen usynliggjort. Intet individ kan få skylden for det, men samtidig er alle på én gang skyldige," skriver Jordan Sosnowski.

Det skal dog siges, at her er usikkerhed i tallene. Jordan Sosnowski bruger A Well-Fed World som kilde, men ifølge Animal Equality er tallet 56 mia., mens Adaptt ud fra en række rapporterer estimerer, at der årligt slagtes op mod 150 mia. dyr, hvis man medtager havdyr i optællingen.

Alene i Danmar blev der sidste år slagtet over 120 mio. landdyr ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.

Dyreforsøg er misvisende

Jordan Sosnowski kommer også ind på behandlingen af dyr i andre brancher end fødevarebranchen, herunder mode- og underholdningsbranchen.

Hun henviser til, at 50 mio. dyr dræbes hvert år for deres pels - nogle pelses, mens de stadig er levende - og at op mod 17.000 væddeløbshunde bliver dræbt i Australien hvert år, fordi de ikke er konkurrencedygtige.

En elefant "trænes" til at underholde. Foto: Heather Norwood

Vilde, eksotiske dyr som elefanter og tigre bruges i cirkusser, og i SeaWorld indfanges og avles spækhuggere og delfier i fangenskab, nævner hun.

Også medicinalindustrien udnytter og mishandler dyrene, selvom undersøgelser peger på, at dyreforsøg ikke nødvendigvis er den bedste metode til at udvikle ny medicin og behandling til mennesker.

Som opbakning til sidstnævnte argument kan der henvises til et blogindlæg i Huffington Post i 2013 af neurolog Aysha Akhtar, der har vurderet en række dyreforsøg, og hvilke resultater de førte til. Her fandt Aysha Akhtar så store usikkerheder i eksperimenternes konklusioner, at hun finder metoden med dyreforsøg upålidelig. Vores biologiske forskelle er simpelthen for store, hvad enten det drejer sig om forskellen mellem mennesker og chimpanser, hunde eller mus, konkluderer hun.

- "Ud over at være særdeles ondskabsfulde og formålsløse, er dyreforsøg fuldstændig ubrugelige, når det kommer til at konkludere, om methylprednisolone (et medikament, hun benytter som eksempel i sit blogindlæg) er effektivt for mennesker. Ret frustrerende, ikke sandt? Det er min pointe," skrev Aysha Akhtar.

Mand slæbte hund efter sin bil

Det værste ved situationen er ifølge Jordan Sosnowski, at vi jo har et valg: Vi kan vælge at stoppe med at påføre dyr lidelser. Alligevel fortsætter vi.

- "De milliarder af dollars, vi bruger hvert år på mad, tøj, se på og lave forsøg på dyr, kunne faktisk bruges på at fjerne lidelser for både mennesker og ikke-mennesker."

Visse steder i mejeriproduktionen får kalve en næsering med pigge på, så de hurtigere fravænnes at die hos moderen. Hun vil nemlig nægte dem at die, fordi piggene gør ondt på hende. Foto: Shpernik088/Wikimedia Commons

​Jordan Sosnowski finder det desuden uforståeligt, at dyrerettighedsforkæmpere bliver mødt med modstand og kritiseret i skarpe vendinger, når de går undercover i dyreindustrien for at afsløre mishandling og lidelse.

Hun nævner ikke selv nogen eksempler, men ser man eksempelvis mod USA, ønsker politikere i flere stater at forbyde optagelser med skjult kamera i landbrugsindustrien.

- "Jeg finder trøst i, at folk elsker deres kæledyr. Men så hører jeg om en mand, som sidste år blev anklaget for at have trukket sin hund fem kilometer efter sin pick-up," lyder det lettere opgivende fra hende.

Til oplysning kan det nævnes, at den omtalte mand for få uger siden blev fundet skyldig i handlingen, der medførte, at hunden Hercules fik forbrændinger på 20 pct. af sin krop.

Manden fastholdt sin uskyld, men blev idømt seks måneders betinget fængsel - en fængselsdom, der træder i kraft, hvis han begår kriminalitet inden for de næste to år - og fik en bøde på 5.000 australske dollars, ca. 24.000 kr. Han må heller ikke have kontakt med Hercules i to år - medmindre det sker under opsyn.

Emnet for Jordan Sosnowskis ph.d.-stipendium er i øvrigt "Taking lives and making profit: Regulatory methods and philosophical consequences of utilising animals for human consumption."

Hun har en kandidatgrad i jura fra Monash University og har siden specialiseret sig i dyrelovgivning.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk