Topnyheder

Eksperter: SeaWorld-spækhuggere opfører sig unormalt

En spækhugger i SeaWorld nægter at lade sin unge die, mens ungen igen og igen banker sit hoved ind i moderen. Det er tegn på kedsommelighed og mulig depression, lyder det fra en række eksperter, der har besøgt SeaWorld i San Diego, USA. Det skriver TheDodo.

Ingrid Visser, der er ph.d. og marinebiolog med speciale i spækhuggere, har besøgt SeaWorld sammen med den tidligere SeaWorld-træner John Hargrove og et dokumentarfilmhold. Her bemærkede de en besynderlig adfærd mellem Kasatka og hendes to-årige unge Makani.

Svømmede ind i moderens mave

De så bl.a., at ungen hele tiden svømmede ind i moderens mave, hvilket er en forløber til at die - men Kasatka nægtede at lade ungen die og ignorerede den i stedet. Efterfølgende så Ingrid Visser og de andre tydelige mærker på Kasatkas mave, som menes at stamme fra ungens gentagne bump med hovedet.

- "Det er bare fordi, ungen konstant forsøger at få mad - den er så vanvittigt sulten og keder sig så vanvittigt meget," siger Ingrid Visser til TheDodo og forklarer, at ungens adfærd viser gentagende og meningsløse handlinger, der sommetider ses ved dyr i fangenskab, og som er et tegn på stress eller kedsommelighed.

På et tidspunkt placerer Kasatka sig i en vertikal stilling, hvor hun slet ikke er fysisk i stand til at lade sin unge die - det på trods af at Makani fortsat tigger efter det.

- "Forestil dig en grædende baby, der har brug for noget fra sin mor, men moren er så deprimeret og slet ikke i stand til at tage sig af sin unge," siger den tidligere træner John Hargrove, der efter at være stoppet som træner er blevet en indædt modstander af SeaWorld og har skrevet bogen "Beneath the Surface: Killer Whales, SeaWorld, and the Truth Beyond Blackfish".

Et andet eksempel på depression eller kedsommelighed er, da de filmer Kasatka, mens hun helt inaktivt bare stirrer ind i en af akvariets betonvægge.

SeaWorld har ikke svaret på kritikken

Videoklippet er også blevet vist til en anden forsker i spækhuggere - ph.d. Naomi Rose, der arbejder for The Animal Welfare Institute. Hun forklarer til TheDodo, at hun ud fra videoen ikke kan konkludere noget endeligt, men at moderens opførsel lader til at være unormal.

- "Hvis jeg så en unge støde ind i sin mor med hovedet sådan igen og igen, uden at der skete noget (at moderen lader unge die), så vil jeg helt sikkert betragte det som unormalt," siger hun og tilføjer, at også moderens vertikale stilling er unormal over en længere periode. Hun mener desuden, at det er sandsynligt, at ungen ikke får tilstrækkeligt med mælk.

TheDodo har henvendt sig til SeaWorld, som dog ikke har besvaret henvendelsen.

Dokumentarfilmen, der hedder Superpod, handler om de blot 81 tilbageværende vilde spækhuggere, der er i den nordvestlige del af Stillehavet. Her indgår SeaWorld også, da parkerne er blevet stærkt kritiserede for tilfangetagelsen af spækhuggerne og andre vilde havdyr.

Filmen er finansieret af donationer fra private og optages udelukkende med mobiltelefoner, små kameraer og GoPro-kameraer.

Se optagelserne her:

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE