Topnyheder

Nobelprisvinder: Jeg frygter for menneskets fremtid


Nobelprisvinderen Brian Schmidt frygter for klimaforandringernes påvirkning på kloden og verdenssamfundet. Illustration UNDP/flickr

Klimaforandringer, en voksende befolkning og en miljøbelastende levestil. Mennesket står over for nogle enorme udfordringer, som vi indtil videre ikke har vist den store vilje til at løse.

Sådan lyder det fra nobelprisvinderen og astrofysikeren Brian Schmidt i et indlæg på The Sydney Morning Heralds hjemmeside. Indlægget er en del af Sydney Morning Heralds serie om klimaforandringer.

- "Udfordringen er at leve på en planet, som er 12.800 km. i diameter, med syv og så otte og så ni milliarder mennesker. Vi er nødt til at finde en eller anden ligevægt, hvor alle de mennesker kan leve bæredygtigt på Jorden," skriver han.

Han anser klimaforandringerne som det mest synlige eksempel på, hvordan vi påvirker Jorden, og gør det klart, at vi er nødt til at håndtere problemet, fordi det kommer til at ændre planeten.

- "Min bekymring er, at hvis vi fejler i håndteringen af klimaforandringerne, vil det potentielt destabilisere verden, som vi kender den," skriver han og tilføjer:

- "Jeg vil sige, at på nuværende tidspunkt har mennesket svært ved at håndtere problemet."

Forandringerne vil destabilisere verden

Brian Schmidt mener, at der er flere årsager til, at vi håndtere klimaforandringes trussel så dårligt. Blandt andet rammer klimaforandringerne løbende over flere årtier, og mange problemer, som kan være forbundet med forandringerne, bliver ikke nødvendigvis tilskrevet dem.

Brian Schmidt er astrofysiker og vandt Nobelprisen i fysik i 2011. Foto: Markus Pössel/Wikimedia Commons

​Brian Schmidt nævner ikke selv eksempler, men mange naturfænomener som den længerevarende El Niño og de udbredte skovbrande i både USA og Australien kan være svære, hvis ikke umulige, at tilskrive som direkte forårsaget af klimaforandringerne. I det hele taget kræver det forskningsmæssigt arbejde - altså ressourcer - at påvise, at et naturfænomen specifikt skyldes klimaforandringerne.

Sidste år påviste forskere dog, at den længerevarende historiske tørke i Californien var et delvist resultat af den globale opvarmning. Var der ikke globale temperaturstigninger, havde tørken ikke været så udbredt.

Derudover er klimaproblemet svært at håndtere for politikerne, idet forandringerne er langsigtede, mens politik er kortsigtet. Her har andre kritikere også tidligere nævnt, at politikere skal have øjeblikkelige resultater for at blive genvalgt, og det er svært, hvis de skal bruge tid på at løse noget, som måske først er et stort problem om adskillige år.

Grøn omstilling er nødvendig

Brian Schmidt nævner desuden de australske politikeres tøven i at gennemgøre en grøn omstilling. Noget, som man også oplever fra den danske regering.

- "Vi i Australien burde sigte efter at sikre vores egen fremtid. Tror vi virkelig, at verdenssamfundet ikke vil handle på baggrund af klimaforandringerne? Mit gæt er, at det vil det gøre. Vi er nødt til at forberede os selv og vores økonomi til den fremtid, ellers vil vi finde os selv i en meget ubehagelig situation."

Som astrofysiker har Brian Schmidt ikke altid tænkt så meget på klimaforandringerne - han var mere optaget af astronomi. Klimaet begyndte dog at optage ham for ca. fem år siden, da han opdagede, at der efterhånden var mange klimamodeller, som uafhængigt af hinanden nåede frem til de samme resultater.

- "Jeg anser dette som et emne, hvor problemerne begynder at komme, når mit liv er ved at være ovre. Når mine børn er 70 år, kan det være et enormt vigtigt problem for dem. Og jeg gruer virkelig for mine børnebørn, - som ikke eksisterer endnu - og menneskeheden, hvis vi ikke håndterer problemet."

En svag tro på en løsning

Han opfordrer derfor verdens politikere til at finde en ambitiøs løsning til årets klimatopmøde i Paris, COP21.

- "Min tro på, at det vil ske, er ikke stærk, men jeg mener, at verdensbefolkningen er nødt til at kræve det."

Brian Schmidt er astrofysiker og vandt i 2011 Nobelprisen i fysik. Han er medlem af det velansete Academy of Science, hvor man bliver valgt ind af andre kolleger for sit forskningsmæssige arbejde.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek