Topnyheder

Ny forskning kan redde adskillige dyr fra dyreforsøg


Stamcelleforskning kan erstatte dyreforsøg. Det er både mere etisk og billigere. Foto: USDA/Wikimedia Commons

En gruppe forskere har taget et stort skridt på vejen væk fra dyreforsøg. Deres metode er ikke blot mere etisk - den giver også billigere og langt mere præcise forsøgsresultater.

Det er forskere fra Institute of Bioengineering and Nanotechnology (IBN) i Singapore som ved hjælp af stamceller har udviklet en metode, hvor de kan gro menneskelige nyreceller, som kan bruges til flere forskellige typer forsøg - eksempelvis når ny medicin skal testes. Det skriver Medical News Today.

Forskerne bag mener, at det ikke blot vil være et brugbart værktøj for verdens medicinalfirmaer, men at det også kan bruges af fødevare- og kosmetikindustrien. Eftersom nyrerne er kroppens værktøj til at "rydde op", er de netop vigtige organer at måle på, når man skal registrere, hvilken effekt eksempelvis medicin har på kroppen.

Leder efter samarbejdspartnere

Nyrecellerne giver både hurtigere og mere nøjagtige resultater, og man undgår nogle af de tvivlsspørgsmål, der kan være ved at teste på dyr, da der kan være artsspecifikke forskelle. Derudover er metoden sågar billigere end dyreforsøg.

Cellerne er koblet til et computersystem, der skulle forbedre forsøgsprocessen ved hjælp af løbende dataindsamling samtidig tilpasser cellerne.

Forskerne er nu ved at finde industrielle samarbejdspartnere, der skal hjælpe med at validere den nye metode og potentielt implementere den i deres egne forsøgsmetoder.

Forskningsresultaterne er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Humane Society International vurderer, at der årligt bruges 120 millioner dyr i forbindelse med forsøg.

Af: Henrik Hindby Koszyczarek

henrikhindby@globalen.dk

ANNONCE